Annons

Då gudstjänsten i Korskyrkan fortfarande pågår när jag anländer, smyger jag mig upp till fikalokalen och slås omedelbart av den vackra utsikten. Då kyrkan ligger invid Vätterstranden, har lokalen stora fönster ut mot sjön. Och trots att regnet hänger i luften, är utsikten magnifik. Några som redan har börjat fika är Daniel Alm med sonen Isak och Bengt Levinsson med sonen Benjamin. I vårt samtal om kyrkkaffet förklarar Bengt att han stannar kvar efter mötet för att han dras till den varma, öppna och härliga gemenskap som infinner sig vid fikaborden.
- Det är lättare att umgås när man fikar. Hade det inte varit fika efteråt hade jag kanske varit ensam idag! skrattar Bengt, som träffade sin fru Anette i Korskyrkan.

Daniel och Isak Alm fikar tillsammans med Bengt och Benjamin Levinsson

Önskar mer samtal om Gud
- Allt annat än Gud! svarar Daniel Alm på frågan om vad man brukar prata om under kyrkkaffet.
Han förklarar att han själv inte är troende, utan går till kyrkan eftersom hans fru är med i Korskyrkan.
- Men jag har min barnatro, så jag följer gärna med, det ger gemenskap. Här träffade jag ju Bengt! Och det är ju större chans att man kommer till tro i kyrkan, än hemma framför TV:n. Men jag skulle önska att fikat vore mer riktat mot gudstjänsten, att man samtalar om det man just hört.

Annons

Ansvar tre gånger per år
Likt många andra kyrkor är Korskyrkans medlemmar indelade i mindre grupper, här så kallade ansvarsgrupper med ca tio stycken i varje. Bodil Rudolfsson, en av de ansvariga för fikat denna söndag, berättar att dessa grupper har ansvar för städning och kyrkkaffe tre gånger om året. Bodil förklarar att hälften i gruppen träffas innan mötet för att förbereda fikat, och den andra hälften stannar kvar efteråt för att diska och städa. Under kyrkkaffet hjälps hela gruppen åt med att servera.
- För att underlätta är det bestämt vad fikat ska bestå av. Varje söndag serveras bullar och smörgåsar med ost. Ibland även en enkel kaka. Detta får man köpa för 20 kr.
Bodil förklarar att de flesta grupper föredrar att köpa in, medan vissa väljer att baka.

Alla får chans till gemenskap
I ungefär tio års tid har Korskyrkan haft kyrkkaffe efter varje söndagsgudstjänst, där största delen av gudstjänstdeltagarna stannar kvar för att fika, berättar Bodil. På frågan vad kyrkkaffet fyller för funktion svarar Bodil en värdefull gemenskap.
- Innan vi började med kyrkkaffe bjöd man hem folk för att umgås. Men det fanns de som aldrig blev hembjudna. Nu är det istället upp till var och en och man vill vara med på den gemenskap som fikat ger, förklarar Bodil.

Kyrkkaffe-deltagarna Jennie och Jonas Hultsborn, som dock bytt ut kaffet mot saft.

Några som har valt att stanna kvar på kyrkkaffet är Jennie och Jonas Hultsborn tillsammans med sina tre barn.
- Kyrkkaffet ger chans att prata med andra, ett tillfälle att lära känna varandra mera, menar paret, som ungefär varannan söndag stannar kvar för att fika.