Det är Länsförsäkringar Fastighetsförmedling som presenterar siffrorna i ett pressmeddelande. Ettor i Jönköpings län har ökat med 85 procent per kvadratmeter de fem senaste åren. Tvåorna med 95 procent, vilket är näst mest i landet.

– Siffrorna visar att de flesta bostadsrättsägare i Jönköpings län har gjort en ganska bra affär sätt över en längre tidsperiod. Några bra råd till den som vill lytta är att planera sin boendeekonomi utifrån de egna förutsättningarna, kalkylera för högre boendekostnader med högre räntor, men framför allt hitta en bostad där du trivs och kan bo länge, säger Marcus Svenberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i en kommentar.

”Gynnsamt ränteläge”

– Gynnsamt ränteläge, bostadsbrist och en jämförelsevis låg prisnivå gör att vi fått dessa kraftiga prisökningar de senaste fem åren. Efterfrågan har generellt blivit än starkare på mindre lägenheter, eftersom skuldkvotstak och amorteringskrav bidrar till att många köpare därmed tvingas gå ner i antal kvadratmeter när de ska byta bostad. Även om marknaden nu är mer avvaktande talar det mesta för en stabilisering, med några lokala uppgångar resterande delen av året, säger Marcus Svanberg.

Annons

Kvadratmeterpriset på bostadsrätter har totalt ökat med 85 procent i Jönköpings län mellan 2012 och 2018.