Annons

SMHI vill uppmärksamma de i riskgrupperna om värmeböljan. I riskgrupperna ingår framför allt småbarn och äldre. Men också de med kroniska sjukdomar och somliga med psykiska och fysiska funktionshinder.

- Det man vill varna för är vätskebrist, oavsett om du ingår i riskgrupperna eller inte. Småbarn och äldre löper större risk att utsättas för vätskebrist eftersom de kanske inte alltid kan ta sig till en svalare plats själv, eller redogöra för att de är varma eller törstiga, säger Madelene Ljungars, distriktsläkare på Norrahammars Vårdcentral.

Symtom på vätskebrist kan vara att man har ont i huvudet, känner sig yr, svag, matt eller allmänt inte välmående.

Inte dricka för mycket

Eftersom vätskebehovet är så individuellt vill Madelene Ljungars inte ge någon rekommendation på hur mycket vatten man ska dricka.

Annons

- Målet är att man ska ha klar och ljus urin. Och att man inte ska kissa för sällan. De flesta behöver dricka ungefär 2 liter vätska per dag.

Att man inte vill ge någon rekommendation är att vissa kan då dricka för mycket.

- Om man dricker för mycket kan saltmängden i kroppen bli för liten. Då spär man ut saltet som finns.

Hur gör man för att hålla en bra saltbalans?

- Man ska hålla koll på sitt urin och samtidigt äta salt. Tips på bra matvaror är saltgurka, chips, saltade kex och jordnötter. Men när man äter salt gäller det att också dricka vatten.

Hålla sig där det är svalt

Du ska också se till att inte bli för varm eller svettas för mycket i värmen.

- Flytta dig till svala områden. Om man har svårt att duscha kan man blöta ner sig med fuktig handduk. Vissa i riskgrupperna kan ha svårt att förflytta sig om man blir för varm, det är där de löper en större risk.

För mycket aktivitet i den höga värmen är inte heller bra. Madelene Ljungars rekommenderar att man inte tar sig ut och springer eller liknande mitt på dagen när det är som varmast.

Var ska man vända sig?

- Om man märker av något av symtomen för vätskebrist tycker jag först och främst att man ska testa att dricka vatten och äta något salt. Alternativt vätskeersättning. Om det inte hjälper kan man söka sig till en vårdcentral.