Annons

I lördags stannade den turnerande skejttävlingen Betongcupen 2013 till i Jönköping. Runt 40 åkare, både elit och amatörer, deltog i tävlingen som utspelades i betongparken Olliewood vid KFUM.
Tävlingen, som turnerar runt till sex orter runt om i landet under sommaren, tar tillvara på de lokala förutsättningarna på de olika platserna. Under lördagens tävling låg fokus på bowlen. 
- Man kör först i olika heat, därefter kan man ta sig vidare till final. Domarna dömer utifrån olika kategorier, till exempel svårighet på tricken. Det gäller även att sätta tricken så cleant som möjligt. Det ska helst se ut som man är född med en bräda på fötterna, säger Mats Ohlander, streetkonsulent i Jönköping, som ansvarar för tävlingen. 

Alla åldrar
Trots att åldersspannet bland deltagarna är stort är det inte tal om att införa några åldersklasser.
- Det är få idrotter där de man kan vara elva, tolv bast och tävla mot rutinerade åkare i 20-årsåldern. Under dagen anordnas dock även en särskild tävling för veteraner som är 40 plus, säger Mats som menar att Betongcupen håller SM-klass.
- Skateboard valdes in i Riksidrottsförbundet för några veckor sedan, så nu är det en erkänd sport. Eftersom detta är landets största tävling kan man säga att det är ett SM i skateboard. 

Utmärkt publiksport
Att skateboard numera är en erkänd sport tror Mats kan leda till ett större intresse bland allmänheten. 
- Jag gjorde en snabb överblick över åskådarantalet och fick det till strax över 200. Det är lite synd att det inte kommer mer folk eftersom jag tror att alla, även personer som inte är skejtintresserade, kan tycka det är kul att se på. Jag tror definitivt att intresset för skateboard kommer öka nu när det ses som en riktig sport.

Fick avbryta tävlingen flera gånger
Vädergudarna var dock inte på skejtarnas sida under lördagen. När Jnytt kommer på besök ett par timmar in i tävlingen har det redan hunnit komma fyra skurar.
- Som tur är försvinner de lika snabbt som de dyker upp. Eftersom det blir för halt för att åka måste vi avbryta när det kommer en skur och sedan skrapa bowlen. Som tur är har vi har en innomhushall som vi kan flytta in till om regnet skulle bli långvarigt.
Vann gjorde till slut David Stenström från Stockholm. I veterantävlingen kammade halmstadsbon Mathias Sernklo hem vinsten.

Resultat

Betongcupen Bowl1. David Stenström, Stockholm, Polar, Lakai, Coyote2. Simon Karlsson, Stockholm, ..

Resultat

Betongcupen Bowl1. David Stenström, Stockholm, Polar, Lakai, Coyote2. Simon Karlsson, Stockholm, 7tree, Servant, Muckefuck, Orion3. Aaron Buzas, Göteborg, Hollywood, Zymbolic, Regulate4. Philip Eidenborg, Göteborg, Zymbolic5. Jens Andersson, Göteborg, DisagreeVert.nu Master Bowl1. Mathias Sernklo, Halmstad, Servant2. Jan Loften, Stockholm3. Jocke Olsson Huskvarna, Jimmy Z4. Stefan Toth Jönköping, Creature, AceRoofys Rippin Helmet  AwardLudvig Håkansson Borås, 7tree