Sedan flera år tillbaka kan man njuta solljus och värme året om på en plaja i Axtorp Sunhouse i Sandhem. Nu finns en liknande anläggning även på andra sidan Vättern.
Men medan Axtorp Sunhouse har efterliknat en plaja, med en strand på 65 kvadratmeter och nio ton tvättad sand, har Bodil Antonsson skapat en tropikliknande miljö på 50 kvadratmeter i sitt naturhus.
– Här kan man sitta tio personer, men det är bäst med max åtta så alla får lika mycket sol. Det finns en liten damm som porlar och droppar, gröna växter och utanför fönstret ser man Vättern - och kanske snö, berättar Bodil Antonsson.

Värme i regnskogen
Uppgrenna Naturhus invigdes i juni förra året och innehåller rum med flera olika klimatzoner - medelhavsträdgård, citronlund och det tropiska klimatet i regnskogsrummet. Och nu, under årets mörkaste månader, har allt fler besökare hittat till värmen och ljuset i regnskogen.
– Här får man värme och ljus och kan tanka D-vitaminer. Lamporna är så nära solen man kan komma, men de farliga strålarna är bortfiltrerade.
Besöken i det artificiella solljuset är begränsat till en timme per gång - tillverkaren har tagit till en ordentlig säkerhetsmarginal.

Går att boka
Naturhuset är egentligen stängt för säsongen nu, men man kan boka in besök i det tropiska rummet samt konferenser och rundvandringar i anläggningen när som helst. Men man måste vara minst två personer för att boka solljuset - det kostar en del att tända upp de dyra lamporna.
– Intresset har växt. Vi får många överraskningsfester, där man tar lite soppa och sedan solar i regnskogen. Vi får också företag som satsar på friskvård med mindre grupper - först ett möte och sedan solar man.

Tålamod
– Vi har fått jättefin feedback. Ljuset behöver vi så här års och det är skönt med värmen också.
Bodil Antonsson berättar att det första halvåret för naturhuset har gått bättre än förväntat. Man får till exempel många spontanbesök i kaféet.
Det har dock varit lite blandat med uppslutningen på de event man har haft i den helt inglasade övervåningen. Konserter med kända namn som Meja drog fullt hus men det var sämre vid andra tillfällen.
– Vi får jobba in det - det tar nog lite tid.

Sol