Annons

"Länsstyrelsen fortsätter att förfölja djurägare och många fler än min vän Hästmannen, Stig-Anders Svensson, har råkat illa ut. Demokratin urholkas och vi måste kämpa för att bibehålla den", skriver Peter Gerdehag på Facebook i gruppen Djurägare Sverige.

Foto: Caroline Eriksson
Foto: Caroline Eriksson
Foto: Caroline Eriksson
Foto: Caroline Eriksson
Foto: Caroline Eriksson
Foto: Caroline Eriksson
Foto: Caroline Eriksson
Foto: Caroline Eriksson
Foto: Caroline Eriksson
Foto: Caroline Eriksson
Foto: Caroline Eriksson
Foto: Caroline Eriksson

Under fredagen vandrade flera djurägare, inte bara från Jönköping, från Länsstyrelsen till Jordbruksverket för att protestera mot hur de blir behandlade av tillsynsmän.

Vågade inte

Med en likvagn dragen av sex personer vandrade de genom Jönköping.

- Det skulle varit en riktig häst som skulle dra, men vi vågade inte. Man vet ju aldrig vad Länsstyrelsen skulle hitta på då, säger Maria Benke som var med under demonstrationen.

Peter Gerdehag ligger bland annat bakom filmproduktionerna Hästmannen, Hästmannen - sista striden och Kokvinnorna.

- Länsstyrelsen fäller djurägare på lösa grunder och om man överklagar är det en skådeprocess. Systemet har ballat ur helt och hållet vilket leder till att den svenska djurägaren inte har någon rättssäkerhet - om du så har en guldfisk, säger Gerdehag.

- De är som nazister som städar - allt som avviker ska bort.

Hur vill ni att Länsstyrelsen ska reagera på kritiken?

- De ska ta till sig farhågan att de håller på att knäcka den svenska demokratin. Länsstyrelsen har kidnappat rättssystemet - som om vi levde i en diktatur.

Annons

Eskil Wilhemsson är verksam bonde i Ullared och fick i april erfara vad Länsstyrelsen är kapabla till.

Han har haft djurförbud sedan 2013 och har haft gården utarrenderad. Därför fanns det således inga djur på gården i april, när polis och tillsynsmän från Länsstyrelsen besökte honom och frågade ut honom om förhållandena kring djur på gården.

- Jag kände mig orättvist behandlad vid besöket och sa några väl valda ord till tjänstemännen. Jag la ena handen på axeln på en av djurskyddshandläggarna varpå poliserna kastade sig över mig och bröt ner mig på marken. Där jag låg i tio minuter, säger Eskil.

- Det är fel att svenska bönder ska bli behandlade så här på sina egna ägandes marker, säger han.

Svarar på kritik

Innan demonstranterna nådde Jordbruksverket under fredagen fick företrädare chansen att prata med Lars Sandberg, chef för landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen.

- Vi har konstaterat att vi har olika uppfattningar kring djurskyddsfrågor. Men vi står en bra bit i från varandra när det gäller skötande av djurskydd, säger Sandberg.

Hur ser du på ert arbete med tillsyn av djurhållning i dag?

- Min uppfattning är att Länsstyrelsen har både erfarenhet och kompetens att göra det här på ett bra sätt.

Menar du att personerna utanför kommer med falska påståenden?

- Jag menar att den kritiken inte stämmer om vi tittar på den verksamhet som vi bedriver. Lagstiftningen syftar till ett bra djurskydd och om man vill ha en ändring får man föra fram sina synpunkter till folkvalda politiker. Länsstyrelsen får inte ändra en lagstiftning som vi är ålagda att följa, säger Lars Sandberg.