Annons

Annons

I Jönköpings Länsmuseeums samlingar finns det cirka 1000 färdiga skisser och verk och cirka 1000 brev som John Bauer står bakom. Det är allt från små illustrationer och småklotter till stora verk och det är brev som han har skrivit till sin hustru Esther Ellqvist.
Nu är det dags för allmänheten att få ta del av en del av dessa samlingar. I helgen öppnade utställningen Konstnären John Bauer. En utställning där man får följa Bauer genom hans liv från den första huvudfotingen (som är väldigt avancerad) fram till de sista skisserna som låg kvar på hans nattduksbord efter den dramatiska drunkningsolyckan i Vättern då han bara var 36 år gammal.
- Länsmuseet har alltid en Johan Bauer utställning, det är ett måste säger Maria Ridderberg som är verksamhetsutvecklare på museet. Det är hon som tillsammans med projektledaren Gunnar Söderström satt upp utställningen.
- Människor som besöker oss förväntar sig att få hitta Bauer här och nu vill vi visa upp den här viktiga och stora samlingen.

Kommer nära konstnären
Utställningen bygger på fyra arkivskåp där man själv kan leta sig fram genom hans liv, man kan bland annat få se hur skisser blev till färdiga verk och illustrationerna Bland tomtar och troll som var Bauers stora genombrott som konstnär.
I breven kommer man nära och lär känna John Bauer som en lite dyster och ibland frustrerad konstnär som tar sig själv och sitt konstnärskap på stort allvar. En man som enligt Maria Ridderberg aldrig var riktigt nöjd och kanske heller aldrig riktigt lycklig.

Allt man kan önska sig
Utställningen ger besökaren just det man förväntar sig och vill ha av en Bauerutställning. De kända konstverken man känner igen samtidigt som man får skrapa på ytan till mannen John Bauer.
När man besöker utställningen i den blå salen ska man inte missa att gå in i rummet bredvid där BAUER av Lundahl & Seitl återigen har öppnat. En utställning som är som en stunds meditation i Bauers hemliga och fantasirika sagomålningar.