Annons

SOS Alarm fick klockan 09.52 på lördagsmorgonen in ett larm om en misstänkt drunkning i Vättern vid Piren i Jönköping. Räddningstjänsten ryckte ut till platsen med flera bilar. Även flera ambulanser och polisbilar åkte dit.

– En civil båt har hittat en kropp 600 meter ut i vattnet sett från Piren. Två räddningsbåtar är på plats och ska ta in personen till land, sa Gunnar Hansson, inre befäl vid räddningstjänsten, strax efter att larmet hade kommit in.

Flöt med huvudet i vattnet

Enligt inkommande uppgifter till polisen så ska kroppen ha legat och flutit med huvudet ner i vattnet. Den som anträffat kroppen ska, enligt polisens vakthavande befäl Mikael Ehne, varit en privatperson som var ute på sjön med sin egen båt.

Axel Röman, insatsledare från räddningstjänsten, fanns på plats när kroppen drogs upp ur vattnet i de södra delarna av Vättern, vid kanotklubben i Jönköping.

Annons

– Vi har funnit en person i vattnet. Det var en privatperson som hittade en livlös kropp i vattnet och kontaktade räddningstjänsten. Ambulansen har konstaterat att personens liv inte gick att rädda, berättar han.

Tillgång till motorbåt

Axel Röman uppger att det är oklart om det handlar om en vuxen person eller ett barn. Det är också okänt om det är en mansperson eller en kvinna.

– Vi hade en ribbåt från Huskvarna som vi åkte ut med på Vättern och vi hade även tillgång till en liten mindre motorbåt som vi i detta läge använde för att få upp personen, fortsätter Axel Röman.

Kroppen transporterades till land av räddningstjänsten och ärendet lämnades över till polisen för vidare utredning.

Henrik Frode, gruppchef vid polisen i Jönköping, bekräftar att man hittat en avliden person.

– Vi vet inte identiteten på personen. Det blir vårt jobb att fastställa det nu och därefter underrätta anhöriga. Eftersom personen sannolikt saknas och folk kan vara oroliga vid det här laget så vill jag inte gå ut med om det är en vuxen eller ett barn eller vilket kön det rör sig om. Personen kommer att obduceras och därefter ska vi fastställa om vi kan utesluta brott eller inte. Jag vet faktiskt inte så mycket mer än så just nu, sa han när Jnytt träffade honom på platsen.

Ska hålla förhör

Henrik Frode berättar att polisen fick in larmet några minuter efter att larmet gått ut till räddningstjänsten.

Hur länge tror du att personen kan ha legat i vattnet?

– Det är svårt att säga, men inte alltför länge. Min gissning är att personen legat i vattnet sedan igår. Vi hade inte en chans att rädda personens liv i alla fall när vi kom till platsen, säger Henrik Frode.

Polisen kommer nu att prata med alla personer som har varit på platsen för att se om bilden av vad som har hänt kan klarna. De avvaktar även resultatet av den obduktion som ska göras.

– Vi hoppas kunna gå ut med mer information i kväll, säger han.

Uttalar sig inte

– Räddningstjänsten har bärgat in kroppen till land. Just nu arbetar polisen med att försöka identifiera kroppen och undersöka kroppen i syfte att bedöma om det föreligger misstanke om brott, säger Mikael Ehne och fortsätter:

– Med anledning av att kroppen i nuläget inte är identifierad kommer polisen inte uttala sig om kön eller ålder, detta med hänsyn till anhöriga som därmed inte är underrättade. Oaktat eventuell brottsmisstanke kommer kroppen genomgå en rättsmedicinsk undersökning i syfte att fastställa dödsorsaken.

Inga ID-handlingar fanns

Vid 14.40 hade polisen fortfarande inte identifierat kroppen och hade sedan en tid tillbaka lämnat platsen.

– Vi jobbar på det och drar i många trådar. Vi har lite spår att gå efter men har inte fått någon träff än. Det är svårt att säga när vi kan ha något mer att berätta. Det kan ta en och en halv timme, eller så kanske det dröjer till efter obduktionen. Det är omöjligt att sia om, säger Mikael Ehne.

Hade personen några ID-handlingar på sig?

– Nej, det hade ju varit smidigt att identifiera personen annars men så är alltså inte fallet.

Får personen eller personerna som hittade kroppen någon form av stöd efter händelsen?

– Det är sjukvården som har hand om den delen, men det kan jag tänka mig att det finns stöd för detta.

Kroppen identifierad

Under eftermiddagen på lördagen meddelande polisen att kroppen som hittades i vattnet nu är identifierad. Personen som hittades i vattnet var en kvinna i 22-årsåldern från Jönköpings län. Kvinnans anhöriga är underrättade och nu pågår arbetet med att utreda vad det är som har hänt.

Vet du mer? Har du bilder? Mejla Jnytt!

Läs även:

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app