Annons

Enligt de första uppgifterna brann det i en säng i ett sovrum i ett flerfamiljshus på Junelundsgatan på Väster.

– När vi kom hit var det rökigt i trapphuset och folk hade börjat utrymma, säger insatsledare Michael Simmeborn vid räddningstjänsten i Jönköping.

Larmet om branden inkom klockan 7:21 på torsdagen. Bara 15 minuter senare meddelade räddningstjänstens personal på platsen att branden var släckt och att ventilering pågick.

– Rökdykare har varit inne och släckt branden som var begränsad till ett rum, säger Michael Simmeborn.

Fördes ut på bår

– Två personer befann sig i lägenheten men båda var ute när vi kom och jag känner inte till skadeläget, säger David Högberg, inre befäl vid räddningstjänsten, strax före klockan 8.

Högberg kan inte bekräfta uppgifterna om att det har brunnit i ett sovrum.

Annons

– Det vågar jag inte svara på. Det har varit rökfyllt i lägenheten och jag vet inte var det brann, säger han.

Det var ett stort pådrag på platsen. Både polis, ambulans och räddningstjänst deltog i insatsen.

Enligt uppgifter till Jnytt fördes en person ut på bår från huset. Polisen bekräftar att två kvinnor, i 50- respektive 90-årsåldern, har transporterats i ambulans till sjukhus. Skadeläget är ännu okänt.

– Vad jag förstår var den ena kvinnan vaken och talbar vid ambulanstransporten. Vi kunde prata med henne om vad som hänt. Hur det är med den andra kvinnan vet jag inte, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen region Öst.

Enligt uppgifter från sjukhuset kommer de båda kvinnorna inte att bli inlagda för vård.

"Reda ut vad som hänt"

Det är ännu oklart varför det började brinna. Polisen utreder branden som allmänfarlig vårdslöshet för att kunna fastställa brandorsaken. Ett område spärrades av i väntan på en kriminalteknisk undersökning. Vid 11-tiden var den avslutad och därmed togs avspärrningen bort.

– Vi är kvar på platsen för att ta reda på vad som har hänt, orsaken till branden och eventuella brottsmisstankar, säger Thomas Agnevik.

Övriga boende i huset har fått stanna kvar i sina lägenheter.

– De får känna av om det luktar rök och krävs ytterligare ventilering. Men det känns bra på den fronten, säger Michael Simmeborn.

Räddningstjänsten kommer finnas kvar för efterbevakning och ventilering i samarbete med representanter från fastighetsbolaget.

Vet du mer? Har du bilder? Maila Jnytt!

Det var ett stort pådrag på platsen. Både polis, ambulans och räddningstjänst deltog i insatsen.
Foto: Lisa Zachrisson/Läsarbild

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app