Annons

Spelhjälpen drog igång den 4 december och avslutades i lördagskväll. Initiativet var ett sätt att få Jönköpingsborna att samla in pengar till Musikhjälpen, som i år har temat "Alla har rätt att fungera olika".

Och samla in pengar gjorde Jönköpingsborna. Runt 40 000 kronor har skänkts.

– Vi har inte fått in alla pengar än. Malmborgs konditori skänkte exempelvis 5 procent av sin inkomst en dag och det vet vi inte exakt vad det blir än. Just nu är det runt 40 000 kronor, men det är inte klart exakt hur mycket som skänktes, säger Andreas Westman, initiativtagare och programledare.

Hoppas få lämna in pengarna i direktsändning

Alexandra Östhed, Eddie Wheeler och Andreas Westman var programledare i Spelhjälpen.
Foto: Alexandra Locking

Hur pengarna kommer lämnas över till Musikhjälpen är i skrivande stund inte bestämt, men det kan bli aktuellt att åka till Lund och lämna in dem i direktsändning. Det är åtminstone vad Andreas Westman och övriga i Spelhjälpen hoppas.

Annons

– Vi har kontakt med SVT i Malmö och den bästa tiden för oss är på fredag när Eddie (Wheeler, programledare i Spelhjälpen) gör en konsert där. Vi hoppas få lämna in pengarna på fredag. Men det finns gott om andra initiativ och många andra som lämnar in där, 40 000 är bra, men vi står nog inte högst upp på listan.

Andreas Westman lyfter fram alla möten med olika typer av människor som det bästa med dygnen i buren. Att det är en ynnest att få vara med om alla olika upplevelser och samtal.

– Det var jättekul och även banden som kommer in och spelar musik blir man så glad över. Det var en fantastisk resa från början till slut där allt började med byggandet av buren och sen att lösa alla tekniska bitar. Att vi fick ihop det var fantastiskt. Och alla Jönköpingsbor som gick förbi och skänkte pengar, det är de som hjälpt till mest. De som skänkt mest pengar är vanliga personer som gått förbi torget.

Var det något du tyckte var extra roligt?

– Vi fick in ett band klockan 03:00 natten mellan fredag och lördag som vi inte hade en aning om skulle komma. De kom dit med fioler, banjo och mandariner. Det var fantastiskt, och även Eddies låt och framträdande på slutet. Men framför allt var det en himla rolig resa, avslutar Andreas Westman.