Annons

Stingstudien startade upp 2007. Ett 60-tal vårdcentraler, från Hässleholm i söder upp till Umeå i norr, medverkar där målet är att samla in 10 000 fästingar respektive blodprov från människor som har blivit fästingbitna eller stöter på fästingar i naturen, för att på så vis kartlägga förekomsten av bakterier som kan ge upphov till sjuk- domar som borrelia och TBE.
Drygt 6 000 fästingar är insamlade i dagsläget men i sommar behövs ingen hjälp från de som drabbats av de blodsugande små krypen. ”Det är paus i studien”, uttrycker sig Anna J Henningsson, infektionsläkare på Länssjukhuset Ryhov, för allt som hittills kommit in tar tid att analysera.

Bra gensvar
När insamlandet ska fortskrida är inte bestämt:
– Det är tal om att insamlandet ska start upp igen på orterna, som hos oss, där det gått väldigt bra, säger Henningsson och tillägger att det varit ett bra gensvar från Bra livs vårdcentraler i Gränna, Mullsjö, Bankeryd, Jönköping och Habo som deltar från länet i studien.
– Vi vill nu kartlägga de mer okända smittämnena som nog inte utgör något stort hälsoproblem för oss människor men som kan innebära hälsoproblem på veterinärsidan på djur, husdjur och boskap.

Liten risk
Analyserna av borrelia har kommit långt.
– Det vi sett är att borrelia är vanligt förekommande, i vart fjärde fästing. Men sett till tillhörande blodprov som tagits så är det ungefär en procent som blir sjuka i borrelia.
Man ska vara medveten att det finns en liten risk med fästingbett, men man ska inte vara överdrivet rädd.
– För vi har ändå sett i den här studien att risken att faktiskt bli sjuk är väldigt liten.

Finns vaccin
TBE-fallen ökar generellt i Sverige, säger Henningsson och tillägger när det gäller TBE att i dagsläget finns ingen behandling.
– Men vi har ett bra vaccin, så är man mycket i skog och mark tycker vi att man ska vaccinera sig mot TBE. Speciellt om man bor i områdena kring Habo och Brandstorp i vårt län, för där vet vi att vi har haft fall.
TBE är anmälningspliktigt enligt smittskyddslagen, det är däremot inte borrelia vilket gör att det inte finns någon bra statistik på dess utbredning.
– Men det finns indirekta tecken på att borrelian ökar. Rimligen ökar det för att TBE ökar. Det är samma vektor, spindeldjur som för smittan vidare.
Det kan bli upplagt för en riktig fästingsommar:
– Det är ganska gott om dem. De tycker om fuktigt väder och inte allt för torrt.

TBE