Annons

Parens stöldturné gick genom flera städer och orter. Totalt åtalades alla fyra personer för 34 stölder, varav det yngsta offret var en 61-årig man som sitter i rullstol. Övriga är ålderspensionärer i 80- och 90-årsåldern. Äldst var en 100-årig kvinna i Småland. Det rapporterar Expressen.

Åtalet gällde grov stöld och försök till grov stöld. Åklagaren yrkade på fängelse och utvisning, det senare eftersom det enligt åklagaren kunde antas att de åtalade skulle fortsätta göra sig skyldiga till brott i Sverige.

Nu har de åtalade fått sin dom. De två männen och två kvinnorna döms till 2,5 års fängelse och 10 års utvisning.

Annons

Enligt Expressen var det de två kvinnorna som genomförde stölderna, de tog sig hem till offren och deras män satt utanför och väntade i en bil. I förhör har den ena kvinnan uppgett att det var hon och den andra kvinnan som bestämde att de skulle börja stjäla och de höll det hemligt inledningsvis. När de åkte tillbaka till Sverige berättade de om stölderna för sina män och fortsatte stjäla.

Att de döms till utvisning motiveras i domen bland annat av att personerna bedöms göra ett "verkligt, faktiskt och tillräckligt allvarligt hot mot ett grundläggande samhällsintresse".

De båda paren blev internationellt efterlysta, ett av dem greps i Danmark medans det andra frivilligt tog kontakt med polisen.