Det har ryktats om en övergång i några dagar – och nu är det klart att Pawel Cibicki ansluter till den allsvenska nykomlingen J-Södra.
Cibicki, med Nydala IF som moderklubb, kom till Malmö FF som tolvåring. Han skrev på ett lärlingskontrakt med a-laget i november 2012 och debuterade i allsvenskan i juli 2013. Den senaste säsongen blev det begränsat med speltid, och nu lånas han alltså ut till J-Södra.
– Vi är väldigt nöjda med att vi har fått Pawel att ansluta till truppen. I Pawel får vi en smart spelare som är duktig i kombinationsspelet, djupledsspelet och även en vass avslutare. Med detta spetsar vi till konkurrensen på våra offensiva positioner och vi ser fram emot att jobba med ytterligare en ambitiös och drivande spelare, säger Christer Persson, assisterande tränare och scoutingansvarig i J-Södra.

Nu har Jönköpings Södra presenterat sitt femte nyförvärv – och precis som väntat handlade det om Pawel Cibicki. "J-Södra kändes bäst", säger han. Foto: Erik Boström
Pawel Cibicki, närmast från Malmö FF, är Jönköpings Södras femte nyförvärv. Här syns han tillsammans med assisterande tränaren och scoutingansvarige Christer Persson. Foto: Erik Boström
"Vi är väldigt nöjda med att vi har fått Pawel att ansluta till truppen", säger Christer Persson. Foto: Erik Boström

Spelat i Champions League
Cibicki har rutin från allsvenskan och har även testat på spel i Champions League med Malmö FF under de två senaste säsongerna. Han har dubbelt medborgarskap i Sverige och Polen och har representerat Polen med ungdomslandslaget.
Det saknades inte intresse från andra klubbar. En av dem är Wisla Krakow i Polen.
– Jag hade ett väldigt bra snack med Christer och Jimmy (Thelin, huvudtränaren). Det känns skönt att det har löst sig. J-Södra känns bäst för mig eftersom jag gillar sättet som de vill spela fotboll på och tror att det gynnar mig och laget bäst. J-Södra är ett lag som spelar fotboll och inte bara slår långt. Jag tror att vi har förutsättningar att bli ett mittenlag, vi är inte bara i allsvenskan för att titta, säger han själv.
– Den första kontakten togs för två veckor sedan ungefär, och diskussionerna har pågått ett par veckor. Jag sade att det är J-Södra som gäller om jag ska bli utlånad.
Cibickis kontrakt med Malmö FF sträcker sig annars även över 2017 års säsong. Men under 2016 är det spel i J-Södra som gäller, och han kommer att följa med på träningslägret i USA.

”Gäller att ta chansen”
– Jag har haft tankar på ett klubbyte sedan i december eftersom jag måste spela det här året. Det här kan vara ett bland de viktigaste åren i min karriär. Nu har jag fått chansen och då gäller det att ta den och visa att jag är värd att få speltid. Jag är här för att prestera, säger Cibicki, som kan användas på flera offensiva positioner.
– Jag kan spela både på mitten och kanten, men jag trivs bäst som vänsterytter. Där spelar jag helst.
Pawel Cibicki blir det femte nyförvärvet. Sedan tidigare har J-Södra värvat Dzenis Kozica, Johan Gulliksen, Moses Ogbu och Stian Aasmundsen. Men det finns en sak som är gemensamt med samtliga fem spelare: De är i grunden offensiva och väntas spela på mittfältet eller i anfallet. Nu gäller det att förstärka defensiven också.
– Vi tittar på balansen i laget. Det är hela tiden en pågående process. Vi tittar på vad som finns på marknaden, vad spelarna har för personlighet och karaktär samtidigt som vi har en ekonomi att ta hänsyn till, säger Christer Persson.

JnyttTV. Se videointervju med Pawel Cibicki:

Fakta

Namn: Pawel Cibicki.Ålder: 22.Klubbar i karriären: Nydala IF, Malmö FF, Jönköpings Södra IF...

Fakta

Namn: Pawel Cibicki.Ålder: 22.Klubbar i karriären: Nydala IF, Malmö FF, Jönköpings Södra IF.Spelade matcher/mål: Allsvenskan: 37 matcher/sex mål, Champions League: åtta matcher/noll mål.Aktuell: Ansluter på lån från Malmö FF.