Frågan om en ny fotbollsarena i Jönköping har stötts och blötts i flera år, men nu är man närmare en ny arena än någonsin. På onsdagen hanterade kommunstyrelsen frågan, och direkt efter deras sammanträde höll kommunalråden Carin Berggren (M) och Ilan De Basso (S) presskonferens.
De meddelade att kommunstyrelsen har tagit ett inriktningsbeslut om att bygga en ny arena på Jordbron i södra Jönköping.
– Vi har enhälligt kommit fram till ett beslut om en ny arena, säger en mycket nöjd Carin Berggren.
Jönköpings kommun går därmed ifrån det ursprungliga beslutet om att satsa drygt 46 miljoner på en upprustning av Stadsparksvallen och beslutar nu i stället att göra minimalistiska investeringar utifrån det som krävs för att spela på dispens.

Lars-Åke Lagrell från J-Södra och kommunalråden Carin Berggren och Ilan De Basso firar beslutet om att bygga en ny fotbollsarena med att äta tårta. Foto:
Kommunalråden Carin Berggren (M) och Ilan De Basso (S) berättar om kommunstyrelsens inriktningsbeslut om att bygga en ny fotbollsarena på Jordbron i södra Jönköping. Foto:
J-Södra ska spela kvar på Stadsparksvallen under tiden som den nya arenan byggs. Foto:

Annons

Fått säga sitt
Planen är att J-Södra ska kunna spela på Stadsparksvallen under tiden det byggs en ny modernare arena.
– Vi vill inte dra på oss investeringskostnader i onödan och ska bara göra det som krävs för att de ska få spela allsvensk fotboll där, säger De Basso.
Det är oklart hur mycket upprustningen av Stadsparksvallen kommer att kosta.
Beslutet om att bygga en ny arena på Jordbron har föregåtts av många diskussioner och samtal, förklarar Ilan De Basso. Beslutet har tagits efter en dialog med J-Södra och Svenska Fotbollförbundet som har fått säga sitt.
– Vi kommer omgående att påbörja arbetet med att planera för en ny arena, säger De Basso.
– Vi har haft en väldigt bra dialog tillsammans med J-Södra och vi har även haft diskussioner i vår egen organisation. Sedan har vi haft träffar i olika omgångar med Svenska Fotbollförbundet – allt för att ha ett så bra beslutsunderlag som möjligt. Det är viktigt att säkerställa att J-Södra klarar av dispensen och att de vet förutsättningarna inför 2016. Dessutom skapar vi bra förutsättningar för fotbollen i framtiden.

”Otroligt stort projekt”
– Vi ger oss in i ett otroligt stort projekt. Det är en arena för fotbollen i Jönköping, men i dagsläget är J-Södra det bästa laget. Arenan är tänkt för att utveckla fotbollen i stort, understryker Carin Berggren.
Kommunen ska börja detaljplanearbetet omgående, men när en byggstart kan ske, vad den nya arenan kommer att kosta och om det ska bli konst- eller naturgräs gavs det inga besked om under presskonferensen.
– Det är en perfekt lösning. Vi är nöjda, säger Lars-Åke Lagrell, styrelseledamot i J-Södra.
Det slutgiltiga beslutet om att bygga en ny arena tas vid kommunfullmäktiges sammanträde om två veckor.

Se videointervjuer med Carin Berggren, Ilan De Basso och Lars-Åke Lagrell. Nedan kan du även se presskonferensen i repris i sin helhet: