Annons

Oppositionens vann omröstningen i regionfullmäktige på tisdagen med stöd av Vänsterpartiet samtidigt som Sverigedemokraterna lade ner sina röster. Alliansen höll under torsdagen en presskonferens och länets press var på plats bland annat fanns Jnytt på plats och direktsände.

Mia Frisk (KD) och Malin Wennholm (M) vill
Foto: Noah Toth

– Det är oklart vad det här beslutet innebär. Så fort vi har mer att säga kommer vi att lämna mer information, säger Malin Wennholm (M).

Hon säger att det handlar om att leda en stor och viktig verksamhet som omfattar elva miljarder.

”Vi tar ansvar”

– Vi måste vara säkra på att budgeten håller de krav som ställs på en budget. Vi tar ansvar och behöver några dagar på oss nu och vi lämnar inga fler besked innan dess, meddelar Malin Wennholm.

Medverkade under presskonferensen gjorde Malin Wennholm (M), ordförande i arbetsmarknad och näringsliv, Mia Frisk (KD), ordförande i Folkhälsa och sjukvård, Rune Backlund (C) från TIM (trafik, infrastruktur och miljö) och Jimmy Ekström (L).

Annons

– Vi vill inte kasta in regionen i en oreda tio månader innan valet. Nu vill vi först och främst kolla om budgeten som valts uppfyller de krav som ställs på en budget, säger Malin Wennholm och kommenterade frågor om avgång med:

– Vi har en överenskommelse om att leda regionen. Om S och SD ställer krav på oss att avgå så tar vi den frågan i beaktande.

”Sådant som kan hända”

Malin Wennholm kommenterar beslutet om att S och MP:s budget gick igenom med att det är sådant som kan hända när det parlamentariska läget är som det är.

– SD har inte haft någon samverkan med alliansen tidigare. Alliansen som ledning kan inte ge efter för ultimatum, menar Malin Wennholm.

Hur detta kan påverka alliansen inför nästa val besvarade hon med:

– Det får vi se på valdagen.

Relaterat: ”Alliansen har suttit i SD:s knä”
Relaterat: Drama - alliansens budget föll