Annons

Jnytts reporter och fotograf möter Anna Gillek Dahlström i receptionen hos Svenskt Näringsliv. Vi sätter oss i det lilla mötesrummet intill entrén för att snacka, ett rum med stora glasrutor ut mot receptionen. Person efter person passerar förbi och Anna vinkar glatt. Hon är ett känt ansikte i huset och trots att hon är ny i tjänsten som regionchef så är hon faktiskt nygammal här.

Fakta

Namn: Anna Gillek DahlströmÅlder: 45 årJobbar: Som regionchef på Svenskt NäringslivBor: I en ..

Fakta

Namn: Anna Gillek DahlströmÅlder: 45 årJobbar: Som regionchef på Svenskt NäringslivBor: I en gård utanför BottnarydFamilj: Man och en son, 23 år. Flera hundar.Drömmer om: Klättring i Kilimanjaro och en safariresa i Afrika 

Från vårdbiträde till topp i näringslivet
Första samtalsämnet ter sig ganska naturligt. Gillek. Det efternamnet känns ju igen och avhandlas snabbt.
– Jag har ett kusinbarn som spelar innebandy i Mullsjö, säger Anna som ofta får frågan om sitt efternamn. Innebandy är dock ingenting som hon fastnat särskilt för.
I tre år har hon jobbat som biträdande regionchef och är fullt insatt i verksamheten nu när hon är ny på posten som regionchef. Innan Anna började hos Svenskt Näringsliv jobbade hon på Montico som rekryterare och inom Ung Företagsamhet. Sin examen har hon från Internationella ekonomprogrammet vid Handelshögskolan i Jönköping. När hon var yngre jobbade hon inom vården.
–  Ju fler infallsvinklar man har desto bättre, resonerar Anna som idag tycker det är bra i sitt jobb idag att kunna relatera till hur det fungerar i vårdmiljöer.

Annons

"Företagen grunden för välfärden"
Som regionchef för Svensk Näringsliv vill Anna jobba med politisk påverkan och förändra attityder när det handlar om företagande och näringslivsfrågor. Och hon vill att företagens roll i samhället ska lyftas fram.
– Företagen är grunden för välfärden, säger Anna som menar att det måste gå bra för företagen för att det ska finns skattepengar till skola, vård och omsorg.

Oroligt efter valet
Att börja som ny chef efter ett regeringsbyte har Anna märkt av på många sätt.
– Än så länge är inte budgeten satt och osäkerheten är jättestor. Man drar i handbromsen tills man vet, säger Anna som får kontakt med företagare som är oroade över bland annat höjda arbetsavgifter.
Frågan med höjda arbetsgivaravgifter är någonting som Anna är helt emot.
– Jag tror det är en miss, det ger inte fler jobb, konstaterar hon och tillägger även att hon är emot "låtsasjobben" och tror att ungdomar idag vill ha ett riktigt jobb istället för en praktikplats.

Företagande i familjen
Företagande ligger Anna varmt om hjärtat. Och förutom att hon hela dagarna jobbar med företagande i länet på olika sätt så har hon även företagare i familjen.
– Jag hade faktiskt företagare som föräldrar. Pappa var egenföretagare, mammas man blev egenföretagare. Min man har varit egenföretagare och själv har jag F-skattsedel, men det är för att jag äger en skogsfastighet.

Livet förändrades
Starten på nya jobbet på Svenskt Näringsliv fick en oväntad början för Anna och hennes familj. Livet ställdes på sin spets.
– Två dagar innan jag började jobbet här så fick min man en stroke. När någon trillar ihop i en hög och man inte vet om personen lever eller inte så försvann ju livet. Skulle han överleva? Skulle vi ha något liv? Livet fick ett annat fokus.
Maken är på bättringsvägen men händelsen har varit en stor och omvälvande sak för familjen.
– Som organisation har jag en väldigt bra arbetsgivare när livet ställs på ända. Alla slöt upp och sa att jag så klart skulle vara sjukskriven och börja jobba i den takt jag orkade, säger Anna som är tacksam för det stöd hon fått från sin arbetsplats under den svåra tiden.

Stort hundintresse
Att vara hemma i gården utanför Bottnaryd är någonting som Anna uppskattar mycket efter en hektisk dag på jobbet.
– Att bara komma hem och sitta på trappan och se hur hundarna springer runt är avkoppling, säger Anna som lever efter devisen att inte vänta med att leva till nästa semester eller långresa. Eller till pensionen för den delen.
– Det är ingen som vet om man blir pensionär, säger Anna som inte vill hamna i sitsen att ångra saker hon inte gjort. Och avkopplingen och ledigheten kan finnas i den lilla stunden på stugtrappan, inte nödvändigtvis på en häftig jorden runt-resa.
Hemma på gården finns tre hundar, två engelska bulldoggar och en engelsk springer spaniel. Intresset för hundar är stort och Anna är engagerad i brukshundsklubben och jobbar bland annat med mentaltester av hundar och har ett antal gånger fått spela spöke och hoppa fram ur en buske för att se hur stresstålig hunden som testas är.