Mannen har stått inför rätta åtalad för två dubbelmord. Den 28 maj mördades ett par i 70-års åldern i sitt hem i Norrahammar. I mars omkom ett äldre par i en våldsam brand i deras hus på Hökensås. Idag kom Jönköpings tingsrätts dom och man väljer alltså att döma mannen för mord i fyra fall samt för två mordbränder
Mannen erkände under rättegången att han slog ihjäl och försäkte elda upp paret i Norrahammar, dock nekade han till att mördat paret på Hökensås.

Den 52-årige mannen döms till livstids fängelse. Foto: Björn Larsson Roswall/TT
Domen presenterades i Jönköpings Tingsrätt. Foto: Caroline Eriksson
Jan Josefsson, domare. Foto: Caroline Eriksson

Rättens motivering
Tingsrätten skriver såhär i sin dom vad gäller morden i Norrahammar:
Den 52-årige mannen har erkänt att han avsiktligen dödat ett par i 70-års åldern och att han anlagt brand i deras bostad. 52-åringens erkännande får stöd av den övriga utredningen i målet. Det är bevisat att 52-åringen i makarnas bostad i Norrahammar misshandlat makarna genom att utdela flera slag med ett basebollträ mot deras huvuden. Slagen har förorsakat mycket allvarliga skallskador hos makarna. Mannen har avlidit till följd av sina skador. 52-åringen har efter misshandeln anlagt brand i makarnas bostad. Kvinnan har avlidit till följd av koloxidförgiftning.
Tingsrätten menar att mannen ska ha planerat morden och att det är ekonomiska motiv som ligger bakom.

Annons

Döms mot sitt nekande.
Den 52-årige mannen erkände alltså att han mördat och försökt bränna upp paret i Norrahammar. Däremot så nekade han till anklagelserna om att ha mördat paret på Hökensås. Men här väljer tingsrätten att gå på åklagarens linje och döma honom för dubbelmord och grov mordbrand.
Tingsrätten skriver att man har funnit att 52-åringen slagit makarna med en kofot och anlagt brand i deras hus på Hökensås. Makarna har avlidit av det våld som de utsatts för eller i vart fall av brännskador eller koloxidförgiftning.

Tingsrätten radar upp ett antal saker som pekar mot mannen.
* 52-åringen hade ett ekonomiskt motiv till att beröva makarna livet.
* 52-åringen besökte makarna i deras fritidshus på Hökensås i anslutning till att branden började.
* 52-åringen hade samma dag som branden köpt en kofot, flera flaskor tändvätska, ett rep, sopsäckar, ett par handskar och silvertejp.
* 52-åringens kontor har anträffats en kofot som är identisk med den kofot som han köpte samma dag som branden på Hökensås. I klykan på kofoten fanns blod med DNA från båda makarna.
* På en bag som anträffats i 52-årinens garage fanns blodstänk med DNA från kvinnan.

Döms för bedrägerier
Mannen har enligt domen fått 17 personer att vid 36 tillfällen betalat sammanlagt 5.7 miljoner kronor till honom, pengar som han lovade att han skulle investera i aktier, men några investeringar har inte gjorts utan i stället har 52-åringen konsumerat de inbetalade pengarna eller köpt aktier i eget namn för pengarna.

Stort skadestånd
Mannen döms till att betala skadestånd till de anhöriga, barnen till de som mördats, samt till de han lurat på pengar. Det handlar om drygt 11.6 mijoner kronor.