Med en stor efterfrågan på vårdyrket men ett dalande intresse från ungdomar, anordnade ED:s vård och omsorgsprogram öppet hus i måndags.

Både intresserade och sökande samlades och fick ställa frågor till lärare och elever om programmet. Det fanns också en antal stationer där skolans elever visade några av de praktiska delarna som de lärt sig på programmet.

"Ett socialt arbete"

Jnytt frågade besökarna Jakob Drewitz och Alice Källberg om vad som lockar med vården.

– Jag tycker det är ett socialt arbete som jag gillar väldigt mycket. Man får prata och ta hand om folk. Det är framförallt därför jag vill jobba inom vården, säger Jakob Drewitz.

– Att man tar hand om människor och att det finns så många olika saker man kan göra, säger Alice Källberg.

Har ni några planer på vad ni vill jobba med i framtiden?

Annons

– Jag vill bli ambulanssjuksköterska när jag blir stor. Jag praoade på en brandstation och det uppskattade jag väldigt mycket. Men jag vill inte gå så jag tänkte att ambulanssjuksköterska har samma action, som jag tror passar mig väldigt bra, säger Drewitz.

– Jag funderar på att bli sjuksköterska eller polis. Eller någonting annat där man gör något bra, säger Källberg.

Sökte sig till vården

Jnytt träffade också eleven Arvid Källvant och vårdläraren Isa Persson om hur de sökte sig till vården.

– Har alltid varit intresserad av vård i största allmänhet. I nian var jag här på öppet hus som det är idag och efter att ha träffat elever och lärare så tilltalade det mig väldigt mycket, säger Arvid Källvant

Du tar ju studenten nu i sommar. Vad händer efter det?

– Nu till sommaren ska jag jobba på intensivvårdsavdelningen. Sen efter det ska jag studera vidare. Min långsiktiga mål är att studera till läkare, fortsätter Källvant.

Du som är vårdlärare på skolan, hur blir man det egentligen?

– Jag läste till sjuksköterska på högskolan men innan valde jag mellan att bli lärare eller sjuksköterska. Men sen kom jag på att jag ville göra båda så jag läste till det sen och då hamnade jag här, säger Isa Persson.