Annons

Lidingöloppet on Tour är ett terränglopp över tio kilometer som är seedningslopp inför Lidingöloppet. Loppet genomförs på olika orter i Sverige, och nu var turen kommen till Jönköping.

– Vi hade 182 anmälda och 170 av dem kom till start, och det är en ökning jämfört med tidigare år. En av de viktigaste anledningarna till det är att folk känner igen konceptet, säger Niklas Andersson från Lidingöloppet.

– Syftet med det här är att få folk att komma ut och röra på sig. Många är med bara för det, men jag tror att minst hälften springer Lidingöloppet.

Först i mål

Johannes Eklöf från Hallby var först i mål av herrarna. Med tiden 37,10 var han knappa minuten snabbare än tvåan Martin Sandgren från Tidaholm.

Annons

– Det kändes ganska stabilt. Jag var lite seg i benen men kroppen kändes bra. Tvåan och trean i loppet var hur starka som helst i början av loppet och jag fick ingen lucka förrän efter sju kilometer. Jag gjorde inget ryck men fick ändå en lucka, och det gjorde mig lite förvånad. Efter det kändes det tryggt, säger segraren.

Eklöf har ännu inte anmält sig till Lidingöloppet, utan han såg i första hand det här loppet som bra träning inför den stundande skidsäsongen.

”Fanns inte på kartan”

Några minuter senare sprang snabbaste dam, Sofia Davidsson från Ölmstad, i mål – och det var en förvånad segrarinna som korsade mållinjen först efter en stark spurt.

– Jag har sprungit loppet två gånger tidigare, och målet var att slå min tid och att göra ett så bra lopp som möjligt. Att vinna fanns inte på kartan, det var väldigt oväntat, säger Sofia, som beskriver sitt lopp på följande sätt:

– Det började med att min klocka var urladdad, så jag gick bara på känsla hela tiden. Med tre kilometer kvar fick jag höra att jag var tvåa, och på slutet var det bara att öka och ge allt.

Sofia Davidsson tänker springa Lidingöloppet, och målet där blir att nå en medaljtid för tjejer.