Annons

Det borde vara omöjligt, men med benäget bistånd från Centerpartiet och Liberalerna gick hans planer på fortsatt regerande i lås.

Precis som i Jönköpings kommun (Centerpartiet och Liberalerna) och i Region Jönköpings län (Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna) väljer C och L att i riksdagen hoppa av Alliansen, eller med L-ledaren Jan Björklunds ord ta en ”paus” från denna. C och L stöder en socialdemokratisk statsminister framför en borgerlig (Ulf Kristersson, M) under förutsättning att statsministern ifråga ser till att genomföra ett antal ”liberala reformer”, som det med belåtenhet har låtit om det 73-punktsprogram med utredningsförslag som ligger till grund för de bägge partiernas – ska vi säga – otrohet.

C och L på riksplanet tycks alltså, åtminstone på pappret, få någonting för detta löftesbrott; i valrörelsen lovade de båda dyrt och heligt att se till att ordna fram en alliansregering och de bedyrade att Kristersson var deras statsministerkandidat. Någon inbördes rangordning gentemot det andra löftet, att aldrig släppa in Sverigedemokraterna i värmen, gjordes aldrig. Därför ett löftesbrott, vad och hur C och L än söker förklara sig.

Annons

Något osäkrare resultat av kohandeln med S med flera verkar det än så länge vara på den kommunala och regionala nivån. Vad vill C och L i samstyret med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Jönköpings kommun, förutom att exempelvis inte längre ha några problem med att fritt matval plockas bort i äldreomsorgen? Vad vill C och L (samt KD) i Region Jönköpings län, förutom exempelvis gratis busskort, arbetstidsförkortning och ett nej till vårdval inom psykiatrin, eftergifter till S som i många borgerliga väljarögon lär sticka en del.

Allt detta – för vad då? Svar: Sverigedemokraterna. Men planen på lång sikt – i kommunen, i regionen, i riksdagen? SD kommer inte att utplånas bara för att partiet hålls på armlängds avstånd från maktens köttgrytor.

För övrigt, varför vill Löfven leda en regering som tvingas genomföra ett antal förslag från C och L? Jo, för att han kan driva och genomföra ett antal andra förslag med vänsterinriktning, exempelvis sitter han som statsminister på utnämningsmakten.

För oss moderater är saken klar. Politik är att vilja. Vill man bedriva borgerlig politik, gör man det bäst genom att hålla sig med en borgerlig statsminister, och ett rent borgerligt styre i Jönköpings kommun och Region Jönköpings län. SD går att hantera, utan aktivt samarbete, vilket vi moderater och KD i riksdagen bevisade genom att lägga den statsbudget som gäller för 2019.

För oss moderater är saken klar. Vill man ha borgerlig politik är alternativet Moderaterna, det tydligt borgerliga partiet.

Malin Wengholm (M), regionråd i opposition

Dan Sylvebo (M), regionråd i opposition

Peter Jutterström (M), kommunalråd i opposition