Annons

Det första inbrottet som mannen nu döms för skedde redan i november 2016, då han bröt sig in i en bostad i Örkelljunga och stal smycken, manschettknappar, sängkläder och kontanter till ett sammanlagt värde av 23 000 kronor.

Stal för 76 000

Det andra inbrottet inträffade i Odensjö söder om Jönköping på nyårsdagen i år. Mannen tog smycken, jackor, en sjal, en väska och ett armbandsur för totalt 76 000 kronor.

En kvinna i 35-årsåldern, som är mannens hustru, döms för två fall av häleri sedan hon, enligt åklagaren, tagit emot och förvarat stöldgods från två stölder i Skillingaryd och Jönköping. Hon döms till att betala 50 dagsböter 50 á 50 kronor.

Vill att mannen utvisas

Mannen och kvinnan greps och anhölls 1 februari och häktades fyra dagar senare. Häktningsbeslutet mot kvinnan hävdes 15 februari.

Annons

Åklagaren yrkade på att mannen ska utvisas från Sverige och att han förbjuds att återvända till landet under fem års tid. Jönköpings tingsrätt gick på åklagarens linje och dömer honom för två fall av grov stöld och ett fall av häleri. Straffet fastställs till fängelse i åtta månader. Han ska även betala närmare 85 000 kronor i skadestånd till de drabbade och deras försäkringsbolag.

Efter strafftiden ska mannen, som tidigare har dömts för grov stöld två gånger, utvisas från Sverige. Han har tidigare utvisats från landet på grund av brott.

Både mannen och kvinnan har nekat till brott i polisförhör.