Det var under natten mellan 21 och 22 oktober i år som en misstänkt våldtäkt ägde rum i en ort i södra Jönköping.

Den misstänkte mannen angav sig själv på måndagsmorgonen 23 oktober efter att polisen sökt efter honom.

Fallet blev uppmärksammat och mannen söktes över stora ytor - polisen var till en början mycket förtegen i ärendet. Själva gripandet var dock odramatiskt eftersom mannen själv ringde och berättade var han befann sig.

Mannen häktades 26 oktober och han har suttit häktad sedan dess.

Flickan "särskilt utsatt"

Den 7 december lämnades ett åtal in mot mannen som är i 50-årsåldern. Mannen åtalas för våldtäkt mot barn och har suttit häktad fram till rättegången.

Annons

Kammaråklagare Frida Nordin uppgav att mannen ska ha utnyttjat flickan, som är 14 år, när hon befann sig i en "särskilt utsatt situation". Flickan var enligt åtalet påtagligt berusad när mannen tog henne till en källarlokal där våldtäkten ska ha ägt rum. Enligt åtalet begick mannen gärningen med uppsåt och han hade åtminstone skälig anledning att anta att flickan var under 15 år.

Under måndagen hölls rättegången mot den man i 50-årsåldern som misstänks ha våldtagit en 14-årig flicka i en källarlokal.
Foto: Rebecca Staf

Den misstänkte mannen förnekar brott. Via sin advokat uppgav han i rätten att han inte utnyttjat henne på det sätt som beskrivs i åtalet. Han menar att han inte visste att hon var under 15 år och påstår att det inte var en våldtäkt utan något som flickan själv varit med på.

Mannen är känd av polisen sedan tidigare – men inte för något liknande brott. Flera anhöriga fanns på plats under rättegången, som hölls bakom stängda dörrar.

Flera verkade märkbart illa berörda och någon grät öppet när den misstänkte mannen leddes in i salen. Själv visade den åtalade upp ett uttryckslöst ansiktsuttryck och småviskade med sin advokat medan det lästes upp vad han åtalades för.

Pappan fick stanna kvar

Flickan fanns inte själv med under rättegången, men inspelade förhör med henne skulle spelas upp under rättegången. Även två vittnen var kallade.

Endast flickans pappa fick stanna kvar i salen när resten av åhörarna gick ut efter att beslut tagits om stängda dörrar. Beslutet togs med hänsyn till brottets karaktär och flickans ålder.

Målsägarbiträdet Anders Tolke ville att den misstänkte mannen skulle betala 140 000 kronor i skadestånd till flickan. 125 000 kronor rörde kränkning och resterande belopp sveda och värk. Den misstänkte mannen bestred skadeståndsyrkandet.