Nu är J-Södras säsong 2018 uppstartad, efter några träningar i december är det nu resan tillbaka till Allsvenskan är igång på riktigt.

På torsdagen hade klubben kallat till uppstart och det var gott om folk på plats för att kika på första träningen. Innan träningen drog igång presenterade nya tränaren Jörgen Wålemark sig själv, Stefan Jörgensen höll en genomgång av akademin och spelartruppen presenterades.

"Fantastiskt att se intresset"

Jörgen Wålemark inledde med att konstatera att det var mer folk på plats än han hade räknat med.

- Det är fantastiskt att se det intresse som finns och jag är stolt över att bli tränare här. Känslan är att vi har skoj tillsammans och kommer ha ett bra år där vi kan hota om platser till Allsvenskan, berättade den nya tränaren.

J-Södra har redan värvat ett par spelare, och även blivit av med några. Men ytterligare nyförvärv och spelartapp väntas innan säsongsstart.

Annons

- Vi får se vad som händer med Gojani, och sen ska vi ersätta de vi tappat med ett par gubbar för att kunna bli ett topplag. Och det är målsättningen, att bli ett topplag i serien.

Jörgen Wålemark konstaterade att laget under sin tid i Allsvenskan hamnat långt ner i planen. Han var tydlig med att han vill se en högre press för att kunna starta anfallsspelet närmare motståndarnas mål.

- Det har varit många bra kombinationer framåt i J-Södra, och vi vill komma tillbaka dit där laget var i Superettan. Att komma högre upp med laget och därifrån ha ett bättre passningsspel. Det är en grej vi jobbar med från start och det kanske blir en mental omställning för spelarna, att kliva upp på motståndarnas planhalv och det kommer vi träna hårt på från start, sa Wålemark och berättade om lagets formation:

- Som en grunduppställning blir det 3-4-3, vi vill värva en mittback och kommer vara väldigt starka centralt. Vi har löpstarka spelare som Siwe, Svensson, Jallow på kanterna och sen Tommy Thelin, Smylie och forwards på plats högre upp i banan, närmare motståndarnas mål.

I serien anser Wålemark att 7-8 lag satsar hårt för att kliva upp och nämnde Helsingborg som ett av hoten. Det ökade tv-avtalet i svensk fotboll som träder i kraft om två år tror han är en morot för klubbarna att satsa på att nå allsvenskan.

Nya namn i ledarstaben

Efter Jörgen Wålemark var det Stefan Jörgensens tur att prata, och han nämnde att det stora målet för akademin är att få fram spelare till seniorlaget. Denna säsong kommer det bli många matcher för det som kallas J-Södra 2.

- Hela U19 kommer spela tillsammans med ett antal Tenhultsspelare. Vi siktar på att det totalt ska vara 22-24 spelare där. Förutom matcher i trean kommer vi även spela i U21, i ligacupen och i junior-DM. Vi tror det är en väldigt bra mix för våra unga spelare, resonerade Jörgensen.

I ledarstaben presenterades två nya namn avslutningsvis. Det rör sig om fysioterapeuten Elin Hegestrand och sjukgymnasten Christoffer Holmgren.

Jnytt-TV, se spelarpresentationen och vad nyförvärvet Anton Liljenbäck säger efter första träningen.

Ett hundratal besökare var på plats under J-Södras uppstart.
Foto: Erik Boström

Fredrik Ståhl och Jörgen Wålemark.
Foto: Erik Boström