Annons

Till jul är tanken att biblioteket ska flytta från sina gamla lokaler vid Esplanaden i Huskvarna till de nya, mindre lokalerna, i nya Stadshuset på Madängen.

Men redan nu kan man konstatera att det kommer att bli större förändringar än vad man trodde.

JP.se skriver i dag att biblioteket tvingas göra sig av med tusentals böcker – detta eftersom det nya golvet i Stadshuset inte kommer att hålla.

Annons

Golvet i det nya Stadshuset är inte byggt för arkivmiljö utan för offentliga miljöer.

Mellan 4 000 och 5 000 böcker har man fått kasta ut - en del har hamnat på biblioteket i Jönköping medan andra har skickats till depåbiblioteket i Umeå.

– Vi har varit väldigt tydliga med vad vi ville ha för bibliotek från början. Ett modernt bibliotek kräver flexibilitet och nu kan vi inte göra något åt det. Jag är jättebesviken, säger han, säger Peter Jutterström, ordförande i Fritids–och kulturnämnden till tidningen.

För sent

Problemet nu är att det inte går att göra något åt golven nu. Den person som arbetade med planeringen av projektet jobbar inte heller kvar på kommunen.

Daniel Håkansson, verksamhetschef på tekniska kontoret, vill till JP.se inte spekulera i om besiktningen inte blir godkänd.

– Frågorna jag måste ställa mig är om det är tekniskt möjligt att ändra på golvet? Är det i så fall värt pengarna? Vi vinner inte så mycket om vi får ta den merkostnaden. Biblioteket kommer ändå att kunna ha en fullgod verksamhet, säger Daniel Håkansson till JP.se.

Ladda ner Jnytts app - snabba nyheter direkt!