Annons

Egentligen var det framför allt dryck- och delimässan som ”Mat-Tina” förknippades med, men även besökare som var på helgens bomässa och trädgårdsmässa kom för att se henne laga mat på stora scenen vid den delen där bomässan höll till.

– Vi har ingen stor scen just vid dryckes- och delimässan, så hon fick stå på stora scenen vid bomässan, förklarar Carl-Johan Sandberg, marknadsansvarig på Elmia, och berättar att de är mycket glada att de lyckats boka Tina Nordström.

Publiken fick smaka

Hon är nämligen välbokad och har ett hektiskt schema framöver. Det är första gången hon är på mässan på Elmia. Hon lagade mat på scenen under två tillfällen under lördagen.

– Det känns fantastiskt roligt att få hit henne. Hon är så uppskattad och drar så mycket publik. Det är dessutom ett kul inslag att se henne laga mat i verkligheten live. Hon har sagt att publiken ska få smaka lite också och efteråt signerar hon sin bok, berättar Carl-Johan Sandberg precis innan det är dags för Mat-Tina att kliva upp på scenen.

Annons

Matdrottningen från Helsingborg kom tidigt för att förbereda inför matlagningen. Planen var att bjuda på gravad röding med ramslök, sallad och vit sparris och det var lite förberedelser med bland annat fisken. Medan publiken började ta plats framför scenen dök Mat-Tina ner bakom det tillfälliga köket på scenen och vispade snabbt till såsen. Hon kunde inte låta bli att skratta till lite åt det lustiga i att stå på knä och göra klart det sista.

”En aha-upplevelse”

– Det är ju lite speciellt med att laga mat på mässor. För det första är köket alltid lite primitivt och det är alltid en överraskning vad som finns på platsen. Det blir lite rörigt och stökigt, men samtidigt finns det också en acceptans för de här grejerna på en mässa. Folk kommer hit och är glada och på gott humör, säger Tina Nordström med ett brett leende.

Det svåraste momentet tycker hon är just när publiken ska få smaka på maten.

– Då växer hornen fram även hos den mest timida, säger hon och skrattar.

Hon tycker att en av de största utmaningarna med att laga mat framför publik är att det måste hända saker hela tiden.

– Det handlar också om att jobba mycket med färg och form. Folk ska få en aha-upplevelse, säger hon.

Nyponsoppa en favorit

Samtidigt understryker hon att hon vill inspirera folk när det gäller matlagningen.

– Jag vill ju att folk ska tycka att det är roligt och kunna göra maten själv!

Vad har du själv för favoritmat?

– Åh, det har ju lite med årstiderna att göra... Men just nu är det just den här maten jag ska göra på mässan som jag gillar. Och det här med vit sparris... Visst blir man sugen på den här maten när våren närmar sig? Det är som att ge en försmak av våren! Det är inte lätt att säga vad som är min favoritmat. Skulle det finnas med som en fråga i ett korsord skulle ingen kunna sätta det!

Vad har du för favoritefterrätt då?

– Åh, det måste vara nyponsoppa med kardemummaskorpor och grädde. Det åt jag som liten.

Tröttnar du aldrig på att laga mat?

– Nej, inte alls. Men visst kan vardagen komma in även i min matlagning. Sedan jobbar jag ju inte med detta på samma sett som personer som jobbar på en krog. Men jag tänker ofta på mat.

Fler mässor på tur

Tina Nordström har ett fullspäckat schema framför sig och flera mässor står på tur, bland annat i Helsingborg. Dock ser hon till att också få semester.

– Jag är noga med att vara ledig också. Och jag missar inte att åka till Partille med ungarna i handboll!

När det är dags för Tina Nordström att kliva upp på scenen för att laga mat ihop med Benny Cederberg, är det helt fullt med folk framför scenen. Mat-Tina testar ljudet ihop med publiken.

– Säg ”Jättegott”, säger hon och publiken stämmer in.

– Då hoppas jag att det blir gott då, jag har ju inte börjat laga den än, säger hon leende.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app