Annons

Från och med i dag, måndag, kommer de kunder som handlar på Stora Coop Asecs kunna välja matavfallspåsar när de handlar frukt och grönsaker istället för den klassiska plastpåsen.

Idén är att kunden ska kunna fortsätta att förvara varorna i matavfallspåsen tills den är tom och redo för matavfallet. På så sätt används påsen minst två gånger samtidigt som konsumtionen av plastpåsar minskar.

Andra matbutiker kommer att få invänta projektutvärderingen.
Foto: Ida Thulin-Prins

– ­Det är jätteroligt att vi tillsammans med Coop kan testa att erbjuda vår papperspåse för matavfall redan inne i butiken så att den först kan användas till frukt och grönt. Och sedan till att lägga äppelskrutten och annat matavfall i den. På så sätt blir det en mer hållbar lösning och enklare för kunderna att sortera ut sitt matavfall, säger Daniela Hammer, vd June Avfall & Miljö, i ett pressmeddelande.

Annons

– ­Vi har sedan länge ett stort engagemang i hållbarhetsfrågor. Det här är ett strålande exempel på hur vi kan få bort plast och samtidigt stimulera till ökad matavfallsinsamling, säger Ulrika Sjögren, butikschef Stora Coop på Asecs.

Pilotprojektet kommer pågår i tre månader innan det är dags för utvärdering.

Konceptet har redan införts i andra städer och June Avfall & Miljö har höga förväntningar om att det ska fungera och bli uppskattat av kunderna även här.