Annons

Matkedjan Willys bjuder, tillsammans med lokala hjälporganisationer runt om i landet, ekonomiskt och socialt utsatta på julbord. Nu var turen kommen till Jönköping, där ett 40-tal personer hade anmält sig till Stickans kamratstöds julfest.

– Det här gör vi för att vi har ett samarbete med Willys på Österängen, där vi hämtar mat varje vardag hela året till folk som är behövande. Men det här är första året vi har julbord, och det är möjligt tack vare ett erbjudande från Willys, säger Joakim Kihlberg, en av de ansvariga för Stickans kamratstöd.

"Känns bra i hjärtat"

Willys skänkte traditionell julmat som köttbullar, prinskorv, sill, ägg och skinka som skulle räcka till 50 personer.

– Vi tycker framför allt det är kul att samarbeta med en organisation som hjälper andra, och det känns bra i hjärtat att hjälpa utsatta inför jul, säger Elenor Göransson, butikschef på Willys på Österängen.

Annons

– I vardagen tar vi hand om frukt och grönt och andra varor som skulle ha slängts annars samtidigt som vi får in en ny kategori besökare på vårt kamrathem. Vi har gått från att bara ha missbruksgrupper till att ha en blandad grupp med folk som är socialt eller ekonomiskt utanför i samhället, säger Kihlberg.

En del ville inte komma

Enligt Joakim Kihlberg hade ännu fler personer kunnat dyka upp på julbordet, men några drog för att visa sig i detta sammanhang.

– Ytterligare åtta-tio personer kanske skulle ha kommit, men de ville inte eftersom de har bekymmer med den situation de befinner sig i, säger han.

Roland Gustafsson och Anneli Pedersen var två av dem som tog tillfället i akt och åt julmat, och båda hyllar det här initiativet.

– Det är bra, mycket bra. Min favorit på julbordet är bruna bönor, säger Roland.

– Det är kanonbra, nu får folk möjlighet att träffas. Jag har ingen speciell favorit, utan hela julbordet är gott, tillägger Anneli.

Jul