Annons

I en debattartikel skriver Hans Mannefred ett debattinlägg med rubriken ”Akta er för kinesen”.

Jag skulle vilja nämna ett par viktiga områden där det okränkbara människovärdet blir naggat i kanten.

Ett uppmärksammat fall är människorättsaktvisten Wang Quanzhang. Wang greps i augusti 2015 i de kinesiska myndigheternas stora tillslag mot advokater och aktivister som inleddes i juni samma år. Många har frigetts men Wang Quansang är kvar i fängelse. Den 28 januari 2019 dömdes han till fyra och ett halvt års fängelse för ”uppror mot staten”.

Amnesty har särskilt uppmärksammat dessa brott mot människorättsakvister. Det är extra viktigt att vi uppmärksammar dessa övergrepp mot människorättsakvitister som vill värna om just det okränkbara människovärdet.

UD konstaterar i en rapport (publicerad 26 april 2017, UD:s hemsida) att ”Hårda straff för brott mot rikets säkerhet är fortsatt mer förekommande i fall som rör minoritetsgrupper och urfolk i de autonoma regionerna Xinjang och Tibet. Inskränkningar vad gäller utbildning,religion och rörelsefrihet är också särskilt förekommande i dessa regioner:”

Annons

Förra året åtalades en 48 årig kinesisk man för att ha spionerat på tibetaner runt om i Sverige. Han ska ha spionerat på tibetaner mellan sommaren 2015 och början på 2017 samt samlat in information om deras levnadsförhållanden.

Denna typ av flyktingspionage kan röra sig om kritik mot regimer och regimkritiska verksamheter. I detta fall kan det antas att det är kritik mot regimer som skulle förhindras. Det finns också människor som är ateister, kristna som genom historiens gång förföljts. Under kulturrevolutionen (1966-1976) var de mycket förföljda och är ännu idag.

Det finns oliktänkande. Jag skulle vilja lyfta fram några. Det finns kristna entreprenörer och sångerskor och musiker. Det är en spännande utveckling i landet – och oliktänkande måste få sin rätt att tänka fritt. Det är en grundläggande mänsklig rättighet.

När människovärdet kränks så finns det all anledning att se upp.

Daniel Fredriksson,

Jönköping