Annons

När sonen uppvaktade mig på Fars dag med en biljett till senaste Bondfilmen blev jag glad. Konstaterade att sist jag var på bio var det ”Skyfall”, alltså den förra Bondfilmen, jag sliter inte direkt ut trapporna på Filmstaden. När jag sedan var och besåg den trevliga utställningen som Jönköpings folkrörelsearkiv, Jönköpings stadsarkiv och Jönköpings läns museum har gjort om bio och biografer i Jönköping och Huskvarna fick jag inspiration till dagens artikel. Jag var nämligen och bevittnade den första Bondfilmen som kom och en jämförelse kan vara av allmänt intresse.

Annons

Spioner och farliga kvinnor
Den första Bondfilmen hette Dr. No (007 med rätt att döda) och hade premiär i London 5 oktober 1962. Till Jönköping kom den 11 november 1963, mer än ett år efter premiären i London. Min kamrat Sten-Åke och jag gick att bese den då relativt okände, men omtalade ”Dubbel-O-Seven”.  Den nyaste biografen Aveny i dåtida Folkets Hus på Brunnsgatan, ja den var väl sex år gammal vid tillfället för filmpremiären, var målet för vårt besök. I annonsen reklameras med ”spännande grejor-kontraspionage-nattsvarta bovar i Jamaica-storsmockan-fagra, farliga brudar”.

En äkta kvinna?
För mig var James Bond och Ian Flemming ett helt okänt begrepp, trots att jag läste mycket och speciellt i spiongenren. Men det var mer John le Carré som var aktuellt. Men ryktet om sex, spänning och dramatik var ett stort dragplåster för en då 19-årig yngling. Ursula Andress spelade den förföriska kvinnan och först nu 2015 när jag googlar konstaterar jag att hennes tyska brytning var så svår att hon dubbades i filmen. Fusk. Men hon var ju med för utseendets skull. Man kan ju undra om allt annat var äkta. Men nog om historien.
Biografen Aveny var den finaste och den största vi hade. Den hade inte mindre än 629 platser i ett enda plan, ingen balkong och annat trams. Vad jag kan minnas hade vi gjort förköp, det vill säga att man fick ringa innan och på det sättet gå före i kön. Kan dock inte minnas om Aveny, som till exempel Saga, hade en speciell förköpskassa. Aveny fanns kvar i detta utseende till den byggdes om 1990.

JP recencenten tveksam
Nåväl vi fick biljetterna, såg filmen och jag har idag inget minne av vad som passerade. Men jag tar hjälp av tidningarna från tiden.
JP recenserade på den tiden de flesta filmerna på onsdagarna och följande finns att läsa om Dr. No. ”Agent 00Z-med rätt att döda”. Ja, jag har inte skrivit fel, men recensenten hade inte ens klarat av att lära sig titeln. ”Föralldel, filmen var spännande, men frågan är om man inte har rätt att kräva lite mer jordbunden verklighet än vad som visades i handlingen. ---  Man blir avgjort besviken så fort filmen är över. Men erkännas skall att filmen är ett gott hantverk”.
Ja, se det var inte mycket till framgångssaga precis. Men omdömena om artisterna visar bristande kunskap hos skribenten. ”huvudrollsinnehavarna Ian Flemmings, Sean Connery och Ursula Andress bör ha godkänt betyg.”
Nu har Ian Flemming, felstavad med ett extra s, blivit en av huvudrollsinnehavarna.

Brädad av en annan bock
Filmen passerade rätt obemärkt, gick två veckor och sedan försvann den. Samtidigt gick i fem veckor Dirch Passer ”Bock i örtagård ” som beskrivs som häpnadsväckande oanständig. Lite olika värderingar på den tiden. När ni nu läst färdig, gå och se utställningen i Folkrörelsearkivet längst in i arkivhuset. Den är sevärd och kommer att gå mer än två veckor. Trots att alla har kläder på sig.

Kommer du ihåg ditt första biobesök i Jönköping?

 

 

 

Bio