Annons

Turnén som ska mynna ut i en final i Globen i Stockholm pågår just nu runt om i landet. Göteborg, Malmö, Linköping, Växjö, Skellefteå står värd för deltävlingarna. Jönköping var med 2003 och 2007, men att det skulle bli aktuellt igen är inte troligt. Jönköpings kommun tycker inte att evenemanget ger tillräckligt för besöksnäringen, det uppger SVT Jönköping.

Jönköpings kommun försöker inte ens bli arrangör av tävlingen. Man menar att ett arrangemang som i huvudsak vänder sig till kommuninvånarna inte är intressant.

Annons

– Till att börja med så är det flera deltävlingar som sker på andra platser. Vilket gör att det inte blir speciellt unikt för oss. Vi får inte fler tillfälliga besökare till stan, säger Patrik Olderius, vd Destinations Jönköping.

– Melodifestivalen vänder sig till stor del till dem som redan bor i Jönköping. Då anser vi att det finns andra arrangemang att lägga pengarna på som vi vet ger större besöksnäringseffekter,

Satsar hellre på datorfestival

Olderius menar att Destination Jönköpings uppgift är att få folk att flytta till kommunen och det bidrar inte en deltävling i Melodifestivalen till. Istället vill man satsa på evenemang som till exempel Dreamhack.

– Eftersom vi kallas Jönköping the city of Dreamhack så vet de mellan 15 och 35 år att evenemanget hör ihop med Jönköping. Då ökar chansen att de väljer oss när de ska studera eller flytta på sig, säger Patrik Olderius till SVT.

Att arrangera en deltävling i Melodifestivalen är förenat med en hel del kostnader. Drygt en miljon kronor kostar det kommunerna. bland annat får man betala en avgift på 600 000 för att man få använda Melodifestivalens logotyp. Staden ska pyntas och en stor fest för artister och inbjudna ska hållas.