Annons

Nu pågår årets avtalsförhandlingar och innan månadens slut ska Unionen komma överens med arbetsgivarna inom industrin om nya kollektivavtal för tjänstemännen på det privata området.

De anställda bidrar varje dag till att företagen ska gå bra. Då är det också rimligt att de får ta del av de vinster som de bidragit till genom högre lön och högre avsättningar till tjänstepension.

För lönen är en sak, den framtida pensionen en annan. I möten med Unionens medlemmar och förtroendevalda här i Småland möter vi ofta oro för ekonomin den dagen det är dags att avsluta sitt arbetsliv.

Annons

Pensionen består av tre delar: allmän pension, eget sparande och den allt viktigare tjänstepensionen. Eftersom vi lever längre är det fler som behöver dela på pengarna inom det allmänna pensionssystemet, och pensionerna sjunker. Dessutom ska pengarna räcka längre.

Det egna sparandet skulle behöva vara väldigt högt för att säkra en trygg pensionärstid. Därför är arbetsgivarnas inbetalningar till tjänstepensionen avgörande. Det är särskilt viktigt för yngre personer som har många år kvar att arbeta.

Att ha en tjänstepension är den bästa garantin för en pension som det inte bara går att överleva på, utan också kunna leva av. Allra bäst är att jobba hos en arbetsgivare med kollektivavtal. Då avsätts pengar varje månad som bidrar till mer pengar i plånboken som pensionär. Tjänstepension är lön som förskjuts till framtiden. En liten slant i dag ger en rejäl summa pengar den dag det är dags att gå i pension.

Den kollektivavtalade tjänstepensionen har avsevärt mycket lägre avgifter än andra lösningar. Avsättningarna förhandlas kollektivt för att garantera största möjliga avkastning till så låga förvaltningsavgifter som möjligt. Det innebär mer pengar i handen för de anställda. Det tycker vi är bra.

Problemet med låga pensioner går inte att lösa på individnivå – det behövs ett kollektivt och gemensamt ansvar för att få framtidens pensioner att räcka. Där vill Unionen bidra, och i årets avtalsrörelse vill vi säkerställa ökade avsättningar till tjänstepensionen. Det är Smålands 37 000 Unionenmedlemmar väl värda.

Magnus Sjöholm

Regionchef Unionen Småland

Anette Eriksson

Regionstyrelsens ordförande Unionen Småland