Annons

Aprilsolen lyser över Rosenlunds IP och för Mariebo IK har försäsongen gått in i den sista veckan. På söndag är det seriepremiär mot Husqvarna FF. Derby och premiär. Två ord som i samma mening bildar något bra, tycker Mariebos mittfältare My Wallin.

– Det är bara kul med derby direkt. Det kan väl inte bli bättre.

Hur laddade är ni?

– Mycket laddade, säger hon förväntansfullt och skrattar till.

– Det ska bli skitkul att komma igång och se hur det vi jobbat med under vintern blir på planen, fortsätter hon.

Inledde i Ölmstads IS

Den centrala mittfältaren gjorde en fin säsong 2018.
Foto: Erik Boström

My Wallin hade lite av ett genombrottsår under 2018, men vi tar det från början.

Född 1994, uppvuxen i Skärstad. Fotbollskarriären inledde hon i Ölmstads IS där hon spelade med pojklag under de inledande åren. Redan i 11-årsåldern började hon spela i ÖIS damlag där flera av lagkompisarna var minst tre år äldre. Det var under de åren det fanns både a- och b-lag i Ölmstad.

Annons

– När jag var 12-13 flyttade de flesta till Vista och vi började i deras damlag i division 5, berättar hon.

År 2010 kom hon in på Sandagymnasiets fotbollslinje och tog då även klivet till Mariebo IK. Efter att under ett par år spelat i både a- och b-lag fick hon bra med speltid i a-laget 2017, fortsatte på samma spår 2018 och belönades då även med titeln Årets mittfältare vid Jönköpings fotbollsgala. Ett genombrottsår?

– Ja, det var nog lite så. Jag fick chansen och tog den. Sen kändes det som att jag hittade en balans i livet med jobb och allt, och så tog jag chansen. Man blir ju mer bekväm ju mer speltid man får och hittar in i rollen allt bättre.

Nya tränaren Rickard Söderberg berättar att han använt Wallin som central mittfältare samtliga matcher under försäsongen. Han beskriver henne som en spelare som vill något med sin fotboll och som tar åt sig av instruktionerna hon får.

Ny tränare ja, Söderberg har huvudansvaret för Mariebo efter att ha ersatt Sandra Wuopio.

– Han har kommit in med mycket energi och hela ledarstaben är ju nästan ny. Så nu har det blivit att vi har fått lära känna dem och de nya spelarna som kommit in. Det blir lite ny spelidé och ett nytt tänkt. Det känns bra, säger My Wallin om Söderbergs intåg.

"Hade ett pissår"

"Till viss del blir det en nystart"
Foto: Erik Boström

Säsongen 2018 blev inte vad Mariebo IK tänkte sig. Laget tappade farten under våren och var aldrig nära att slåss om en serieseger.

– Jag kan tänka mig att det bara gynnar oss i längden. Det har gått väldigt bra tidigare säsonger och vi har bara varit något mål eller någon poäng från att vinna serien. Från att bara förlora någon match per år till att vi helt plötsligt förlorade fler. Då kändes det som katastrof, men det är det ju inte egentligen. Vi vill såklart inte hamna där igen, men det känns som att vi blir starkare av det. Nu hade vi ett pissår, eller ett fallår, och då kan det bara bli bra igen tänker jag.

Ellen Toivio, Frida Gustafsson och Sabina Ravnell har lämnat under hösten och vintern. Det har även Lina Lindgren och Irmeli Jonsson. In har bland annat Johanna Georgsson, Malin Lundin och Jennie Svärd Husu kommit. Dessutom en delvis ny ledarstab. Känslan är att Mariebo gör en nystart, även om flera spelare varit i klubben under flera år.

– Ja, till viss blir det väl en nystart. Det är många yngre som växer in i det och får chansen nu när många målskyttar försvunnit. Det är andra som träder fram och det syns på träningsmatcherna. Målen har fördelats bra på de som spelat, avslutar My Wallin.

Jnytt-TV: Mariebos nya tränare Rickard Söderberg om sina tankar inför säsongen.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app