Annons

Fram till 2020 så räknar kommunen med att antalet barn och elever i skola och förskola i Jönköpings kommun kommer att öka med 1 800 elever.

Det bidrar till att man planerar att investera 2,3 miljarder på förskolor och skolor fram till år 2022. I summan ingår en satsning på 1.3 miljarder på skollokaler, 682 miljoner på nya förskolor och 280 miljoner på utrustning,

– Det är en historisk satsning, sade Andreas Sturesson (KD) kommunalråd i Jönköping vid dagens presskonferens. Satsningar i tidiga år är en av de bästa investeringarna vi kan göra för framtiden.

Planen är bland annat att alla elever i skolan ska få varsin dator.

- IT-undervisningen i kommunens skolor har kommit olika långt, vissa skolor har kommit långt andra halkar lite efter, menar Sturesson anser att det är viktigt att alla håller en hög jämn nivå.

Annons

Satsning på äldre och funktionshundrade

Det är inte bara antalet barn och ungdomar som ökar, även antalet äldre ökar i kommunen Man räknar med att antalet personer som är över 80 år kommer att öka från 7290 personer idag till 11 000 år 2030.

– Vi måste planera för ytterligare minst ett äldreboende i kommunen samt öka samordningen mellan äldreomsorgen och hemsjukvården, säger Sturesson.

Vad gäller funktionshinder omsorgen så har kommunen beslutat att skjuta till 30 miljoner kronor. Det är främst kostnaderna för assistansersättning som har ökat kraftigt i kommunen.

– Staten tar inte sitt ansvar för att ge de som behöver assistans, därför tänker vi göra det, säger Sturesson.

Fler nyheter från dagens budget presenteras på Jnytt under dagen