Annons

Vi börjar med historien om Nils Levonij, alla kallade honom för Nesse Levon, och eller egentligen med hans far, Ernst Kristoffer. Denne bodde i Stockholm och blev föräldralös vid 2 års ålder. Hamnade på barnhem och auktionerades bort till lägstkrävande som brukligt var på den tiden. Han hamnade då hos smeden Söderström i Jönköping.
Ernst, född 1855, kom alltså väldigt tidigt i smedlära. Vid 20 års ålder gifte han sig och arrenderade då Brattasmedjan vid Kilallen, kort tid senare även en smedja på Rosenlund och en på Österängen. När han blev 23 år byggde han en egen smedja på Tegelbruksgatan 9. Han anlitades både vid byggandet av Liljeholmskanalen 1890, och byggandet av Gripenbergsbanan, som startade 1893. Nätterna gick åt till att slipa alla borr som användes vid arbetet på dagen. Hans lille son Nils fick redan i 5-6 års ålder hjälpa till med att dra blåsbälgen nattetid. 

Annons

Körde begrävningsdroska
Ernst Levonij arbetade ”ihjäl sej”, mer eller mindre. Efter en allvarlig skada i armen lade han av med smedyrket och startade ett litet åkeri. Nils hjälpte naturligtvis sin far med åkeriet och fick köra själv från 15 års ålder. Efter faderns död, c:a 1915, fick Nisse ta över åkeriet. För att få det att gå ihop ekonomiskt jobbade han också på Framnäs snickerifabrik och åt grosshandlare Kruckenberg, där han var ansvarig för begravningskörningar. (Se foto). Runt hela tomten hade Levon byggt ett två meter högt plank, han gillade inte att grannarna hade insyn.

Kända grannar
På 50-60-talet hade Nesse Levon grannar som med tiden skulle låta tala om sig. På andra sidan gatan bodde bröderna Karlsson i nr 10. Hasse, som var äldst, blev en av Jönköpings bästa målvakter i handboll och hans bröder Reidar och Göran blev framgångsrika i Tords allsvenska handbollslag. I huset bredvid, i nr 8, bodde en ung flicka som hette Agneta Fältskog. När hon sjöng i Berndt Enghards orkester och samtidigt jobbade som telefonist på Atteviks så var det väl ingen som trodde att hon senare skulle bli en världsstjärna.

Ville stoppa upp hästen
Nesse Levon var gift med Hulda, som sedan ungdomsåren varit verksam inom Frälsningsarmen. 1960-61 flyttade Levons till Frimurargatan 19 på Rosenlund. Nisse började bli gammal, drygt 70, och Koppartrans ville köpa hans tomt. Sagt och gjort. Men Nesse hade ett krav. Nämligen att få ta med sig sin häst till lägenheten!. Den var visserligen död men han ville stoppa upp den och ha den i ett av de fyra rumme.
Det var då som Hulda satte ner foten. 
Om vi återgår till Tegelbruksgatan så var Levons närmaste granne norrut Sven Sager. Sven, född 1901, var en av 11 grabbar som 1919 bildade IK Tord. Klubbens första fotbollsmatch spelades 1920 mot Forserum och Sven stod i mål. Tord vann med 5-4 och spelade i gula tröjor, så lila det var de inte från början. 

Sagers kiosk blev K-macken
1945 började Sven Sager bygga en kiosk i korsningen Mellangatan/Tegelbruksgatan. Den stod klar 1946. Sven kämpade på i 14 år men 1960 lade han ner kioskverksamheten. 1961 byggde Koppartrans en mack på den tomt som tidigare tillhört Levon. I bygget ingick också en ny kiosk. Macken drevs av Bengt Linder. 1966 övertogs verksamheten av Åke Geiron. Lönsamheten blev dock inte vad Åke hoppats på utan han upphörde med firman 1971. Macken stod oanvänd några år, men 1975 lyckades Svenska Shell (som tidigare köpt upp Koppartrans) sälja anläggningen till bilhandlare Arne Carlqvist. Han var innehavare av Bilbörsen på V. Holmgatan och flyttade verksamheten till Tegelbruksgatan. Redan 1978 sålde han dock lokalerna till Jönköpings kommun som rev hela anläggningen 1984 och byggde bostäder på tomten.