Annons

På morgonen gjordes bedömningen att det inte går att säga att föremålet är ofarligt och därför skickades bombtekniker till platsen för att undersöka och om möjligt transportera bort föremålet. Det visade sig senare vara en granat.

Ett antal poliser åkte till platsen och lämnade senare området, men de ville först inte gå ut med var granaten hittades.

- Vi vill inte gå in på det, men kan nog berätta när vi tagit bort föremålet. Det handlar om att minska risken för oro och risken för tråkigheter. Även om vi är på plats och kan hantera det så är det lite onödigt. Ett sådant föremål kan aldrig bara explodera hux flux utan det måste till någon yttre påverkan och det säkerställer vi att det inte finns möjlighet till, sa polisens presstalesperson Thomas Agnevik tidigare i dag.

Annons

Senare på eftermiddagen gick de dock ut med att granaten hittats på Rosenlund.

Ingen fara

Enligt polisen fanns någon fara för allmänheten och man misstänker inget brott.

Vid 11.42 kom polisens bombtekniker till platsen och påbörjade arbetet med granaten. Vid 13.15 hade polisen oskadliggjort granaten som de bedömer med största sannolikhet var skarp, och man destruerade granatens tändrör genom en kontrollerad sprängning.

”Kan höras smäll”

Strax före klockan två på fredagseftermiddagen detonerades granaten och man gick innan dess ut med att det kunde höras en mindre detonation i området.

– Bombtekniker flyttade den känsligaste delen till ett annat ställe för att genomföra en sprängning på ett säkert sätt. Det finns alltid en tänddel och en del med sprängmedel på en granat och det är den känsligaste delen som flyttades, säger Thomas Agnevik och vidhöll att det inte fanns någon fara för allmänheten när sprängningen genomfördes.

– Bombteknikerna vet vad de gör. De har alltid ett visst säkerhetsavstånd när de genomför en sådan här sprängning, säger Thomas Agnevik.

Menar du att platsen där man sprängde var avspärrad?

– Avspärrad eller att man åkte till något avlägset ställe där man kände att man har översikt över hela området och kunde se att inga personer befann sig där och att man kunde genomföra en sprängning under kontroll. Jag vet inte om smällen hördes i hela bygden, säger Thomas Agnevik.

Inte ovanligt

Monica Bergström, polisens presstalesperson, säger att detonationen gick bra.

– Man sprängde inte på tomten på Rosenlund, utan man tog granaten med sig till ett annat ställe. Var vet jag inte, men bombteknikerna gjorde sitt jobb och ingen ska ha blivit skadad, säger hon.

Monica Bergström säger att det inte är helt ovanligt att man hittar sprängämne på sin tomt.

– Det kan handla om att man köpt ett hus eller städar efter ett dödsbo. Eller så kanske man hittar något i en ladugård, i en bod eller på en vind. Det kan vara något en älgjägare köpt eller att någon köpt dynamit och glömt bort att man lagt det i en låda och sedan hittas det av någon annan, säger hon.

Amnesti för explosiva varor

På måndag startar Sveriges första amnesti för explosiva varor. Det kan handla om såväl handgranater, sprängämnen och tändmedel som krut och pyrotekniska artiklar som fyrverkerier. Även så kallade bengaler är pyrotekniska artiklar. Den som hittar en explosive vara kan ringa 114 14 så hämtar polisen varan där den finns.

Amnestin innebär att den som har explosiva varor utan tillstånd frivilligt ska kontakta polisen och lämna de uppgifter som behövs för att polisen ska kunna hämta varan där den finns. Personen har rätt att vara anonym.

Polisen skickar då en polispatrull till platsen för att bedöma om varan behöver tas om hand direkt eller om nationella bombskyddet ska kallas in.

Texten uppdateras.

Vet du mer? Kontakta Jnytt