Annons

På fredagsförmiddagen anhölls en man anhölls i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mord i Mantorp i juni. Det var ett par som hittades döda i sin bostad den 12 juni och med anledning av de skador och fynd som hittades på platsen inleddes en förundersökning om mord.

En grå Volvo S40 är ett av polisens spår efter dubbelmordet i Mantorp 12 juni. Det finns indikationer på att bilen har använts av gärningsmännen. Årsmodellen är 2005 och det är en silverfärgad Volvo S70.
Foto: TT

Vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh vid åklagarkammaren i Linköping uppger att det var polisens systematiska och uthålliga kartläggning som gjort att man lyckats identifiera en misstänkt man som tidigare är okänd för polisen.

En man har anhållits misstänkt för dubbelmordet i Mantorp.
Foto: Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Har lämnat spår

Peter Ström, vakthavande befäl vid polisen i Jönköping, vill inte alls kommentera uppgifterna om mördarens koppling till Jönköpingstrakten.

– Jag hänvisar till åklagare Eva Nemec Nordh, säger han till Jnytt.

Enligt källor till Corren ska den misstänkte mannen ha lämnat spår efter sig på brottsplatsen och hans namn ska nyligen ha dykt upp i utredningen.

Annons

Polisen ska enligt uppgifter till Aftonbladet gripit en misstänkt dubbelmördare i Mullsjö.
Foto: Maja Suslin/TT

– Vi kommer nu att kartlägga den misstänkte personen, hur denne rört sig, kopplingar till platser och personer. Arbetet är långt från färdigt, säger Eva Nemec Nordh till Jnytt.

Hon vill inte kommentera om fler personer har gripits eller är misstänkta.

Greps i radhusområde

Aftonbladet uppger att den misstänkta mannen gripits i ett radhusområde i Mullsjö av poliser med sköldar och förstärkningsvapen. Det är dock inget som Eva Nemec Nordh vill kommentera.

– Jag vet att det har förekommit sådana uppgifter i media och det är inget som jag vill kommentera av utredningsskäl för att skydda utredningen. Polisen gör insatser på flera ställen i Sverige, säger hon och förklarar att man just nu håller på att kartlägga den misstänkte mannen, som ska vara i arbetsför ålder.

Personer i mannens närhet ska höras och många förhör kommer att hållas den närmaste tiden.

– Vi vill veta hur den misstänkte har rört sig och vilka platser som kan vara relevanta för utredningen. I det här fallet upptäcktes kropparna ett dygn efter mordet så det är ett pussel vi måste lägga, förklarar Eva Nemeck Nordh.

Paret som mördades utanför Mantorp 12 juni blev bundna med tejp. Silvertejpen som användes beskrivs av åklagaren som ovanlig. – Silvertejpen, som har en speciell struktur, verkar överhuvudtaget inte säljas i närområdet. Den kanske inte ens säljs i Sverige, säger förundersökningsledaren Pär Andersson till TT.
Foto: TT

Bilen en gåta

Polisen har vid flera tillfällen via media uppmanat allmänheten att komma med upplysningar och tips. Bland annat har det sökts efter en mintgrön eller turkos raggarbil som setts utanför det mördade parets gård samma helg som mordet ägde rum.

– Bilen är fortfarande en gåta för oss. Det finns många amerikanska raggarbilar i den färgen, men vi känner inte till att någon av dem ska ha varit i Mantorp, säger Eva Nemeck Nordh.

Polisen har också försökt hitta ursprunget till en ovanlig silvertejp som använts för att binda paret.

– Vi har fått in flera tips som rör tejper och vi har några tänkbara inköpsställen. Men jag kan inte gå in närmare på det, säger Eva Nemeck Nordh.

Nya beslag har gjorts

Åklagaren måste fatta beslut om hon tänker begära den misstänkte mannen häktad eller inte senast på måndag klockan tolv.

– Prognosen är att vi har tillräckligt för att häkta mannen. Nu fortsätter förhören. Vi har hittills hållit 800 förhör när det gäller arbetet med det här dubbelmordet och vi har fått in mycket tips från allmänheten. Det är mycket som har varit många tips som varit relevanta och vi efterlyser fortfarande tips från allmänheten om någon kan ha sett eller hört något som kan ha med mordet att göra. Det kan röra sig om att man kan ha berättat något för en kompis. Man kanske inte tycker att det är en stor grej, men låt polisen avgöra det. Det kan handla om den lilla pusselbiten som krävs för att få bilden att klarna, säger Eva Nemeck Nordh.

Polisen i Jönköpings grova brott-grupp har varit inblandade i fallet. Samarbete har även skett med polisen i Väst. Polisen väntar fortfarande svar från vissa tekniska spår från NFC (Nationellt forensiskt centrum) och i samband med gripandet har saker tagits i beslag och ytterligare prover skickats i väg.

Den misstänkte nekar till brott.

Vet du mer? Har du bilder? Mejla Jnytt!

Tips till polisen kan lämnas på telefonnummer 11414.

Läs mer om dubbelmordet i Mantorp:

Dubbelmordet: ”Varit två förhör”

Misstänkt dubbelmördare begärs häktad