Annons

Det ska ha börjat som en helt vanlig dag, berättar den kvinna som beskrivs som 57-åringens flickvän. Hon var bjuden på mat hemma hos 57-åringen och ytterligare gäster var inbjudna. Men plötsligt knackade det på dörren och 57-åringens son, född 1995, öppnade och pratade med någon utanför.

Efteråt var sonen förändrad, beskriver kvinnan. Han verkade rädd och hon ska ha sett hur han gick och hämtade ett vapen. Då blev kvinnan också rädd. När det sedan knackade på dörren igen ska både sonen och kvinnan skrikit åt 57-åringen att inte öppna dörren.

”Lurpassade på mig”

Kvinnan gömde sig på toaletten och någon släppte in besökaren. När kvinnan kom ut igen satt en okänd man vid köksbordet. Hon ska inte ha sett så mycket av honom, utan smög ut från badrummet. I hallen möttes hon av sonen.

Annons

– Det var som om han lurpassat på mig, berättade kvinnan i tingsrätten.

Hon var rädd och lämnade lägenheten. Hon hade redan ringt SOS Alarm en gång tidigare, från badrummet. Kvinnan kom att ringa ytterligare två gånger. Samtliga gånger uppgav hon fel adress och sa att hon var för rädd för att beskriva männen med vapen som hon sett i lägenheten. Hon står nu anklagad för att ha gett polisen felaktig information om mordet.

Var rädd

Själv förklarade hon i rätten att hon var rädd. Hon ville inte att 57-åringen och hans son skulle höra henne prata i rätten, och de fick lämna salen under tiden hon förhördes. Hon ska även ha blivit rädd när 57-åringen framförde en hälsning till henne via den misstänkta sonens bror. Hon upplevde det som ett hot.

– Min klient bryr sig om kvinnan. Det var inget hot då han bara hälsade till henne. Jag frågade henne i rätten om hälsningen innehållit något annat än just en hälsning, men det hade det inte, berättar 57-åringens advokat Leif Silbersky.

När kvinnan lämnat lägenheten tros mordet ha ägt rum, enligt åklagarna Adam Rullman och Anders Brokelind. De beskrev hur de misstänker att den mördade mannen kommit till lägenheten för att driva in en skuld och hur han sedan skjutits med två skott, ett i ansiktet och ett i bröstet. Han ska enligt bevisen ha blivit skjuten när han satt ner, från nära håll. Lägenheten var liten.

57-åringen har tidigare sagt att sonen varit den som hållit i vapnet. I rätten medgav sonen att det var så. Men han hävdar att det var en form av självförsvar, en olyckshändelse.

– Jag var hotad till livet. Jag var rädd, säger han och berättar hur den nu mördade mannen knivhuggit honom i handen.

Hans blod hittades också på platsen. Tumult ska ha uppstått när sonen hämtade ett vapen för att skrämma den nu mördade mannen. Det var då offret tog fram kniven och sonen säger att han föll bakåt.

– Då gick skottet av. Det kan ha varit två skott, men jag trodde att det bara var ett.

Relaterat: Silbersky: ”Bra att sonen pratar”
Relaterat: Så var dagens rättegång