En man hittades på onsdagskvällen död i en lägenhet. Under torsdagsmorgonen bekräftade polisen att en man i 55-årsåldern har gripits misstänkt för mordet. Mannen, som har varit aktiv i restaurangbranschen, anhölls under förmiddagen misstänkt för mordet.

Under fredagsmorgonen kom beskedet att mannen har begärts häktad.

Idag häktades den misstänkte 55-åringen på sannolika skäl misstänkt för mord. Foto: Julia Jonsson
Åklagaren Adam Rullman är nöjd över att Tingsrätten valde att gå på hans linje. Foto: Julia Jonsson
Det var i Råslätt som en man hittades dödad den 21 december. Foto: Donald Sandström

– Vi har inget motiv eftersom vi inte har fokuserat på det än, utan lägger mer vikt vid vad som har hänt i nuläget, förklarar Adam Rullman, åklagare.

"Bevisen uppnår misstänkt på sannolika skäl"

Rullman berättar att 55-åringen greps i anslutning till sin bostad – där brottet även ägde rum. Han bekräftar dessutom att den misstänkte och offret känner till varandra sedan tidigare, men att de inte är släkt.

– Varför offret befann sig i 55-åringens lägenhet den 21 december vill jag inte gå in på. Det är ett flertal omständigheter som gjort att vi kunnat gripa den misstänkte. Bevisen uppnår misstänkt på sannolika skäl, fortsätter han.

En utländsk medborgare

Vem offret var är ännu inte säkerhetsställt.

— Vi har haft problem med att identifiera honom. Det är alltid ett problem när det gäller avlidna som inte är hemmahörande i riket. Men han är en utländsk medborgare och hade en del handlingar på sig, men vi vill inte gå ut med namnet på honom förrän den rättsmedicinska obduktionen är avklarad, berättar Rullman.

"Vill inte påverka vittnens bild av händelseförloppet"

Under häktningsförhandlingarna som ägde rum på Tingsrätten i Jönköping med start 9.30 förnekande 55-åringen brott, och han motsatte sig åklagarens restriktioner kring vem han får umgås och tala med.

Tillvägagångssättet när det gäller mordet vill inte Adam Rullman diskutera, men enligt flera vittnen och uppgifter till Jnytt ska det ha hörts pistolskott i samband med händelsen. Inte heller detta vill Rullman kommentera, av den enkla anledningen att han inte vill färga vittnena och att polisen håller på med dörrknackning i området.

— Denna informationshämtning kommer att fortgå och vi kommer att göra fler förhör med den misstänkte samt vittnen. Vi har många spår säkrade, men den tekniska undersökningen kommer att ta ett tag.

Häktades idag

Adam Rullman ville häkta den misstänkte eftersom man menar att det finns risk för att den misstänkte avviker eller försöker undanröja bevis.

Tingsrätten gick på åklagare Rullmans linje och häktade 55-åringen på sannolika skäl misstänkt för mord.

Åtal ska väckas senast 5 januari 11.00.

— Jag begärde 14 dagar, men utredningen kommer att ta betydligt längre tid så jag får göra en ny prövning av bevisningen även senare, avslutar Rullman.