– Om 500 år finns det här bordet kvar, konstaterar Johan Schander Ljungquist, som driver Form H17 tillsammans med Chatrine Schander Ljungquist.

Han syftar på et bord med en bordskiva av 43 millimeter tjock ek och ben av 8 millimeter tjockt plattjärn. Med måtten 210 gånger 80 centimeter väger det cirka 100 kilo. En rustik pjäs.

Tar hjälp av pappa

– Det har en perfekt finish - det måste det vara, för det är inga dussinvaror vi gör, säger Chatrine.

Hon berättar att paret hade haft som mål att göra något tillsammans i tio år. De älskar inredning och design och gjorde många möbler och grejer till sig själva. Så varför inte göra mer och sälja?

Nu är de inne på sitt fjärde år och sedan i juni jobbar Johan heltid i företaget, efter att ha arbetat med hydraulik sedan 1989, senast på PMC Group i Vaggeryd. Chatrine arbetar i deras andra bolag, som konsult inom utbildning och utveckling av personal.

Annons

Fast det är hon som står för grundidéerna, som bollas till Johan som mer ser till funktionalitet och smådetaljer. Sen snackar de ihop sig. De tar även råd från Chatrines numera 80-åriga pappa som har ett drygt arbetslivs erfarenheter av snickerier.

– Han har så smarta lösningar, säger Johan.

Lokal tillverkning

De började med att tillverka bord, deras cafébord är den mest populära produkten så här långt, och har sedan utvecklat det och gått vidare med även inredning. De började i Hyltan, söder om Huskvarna, men flyttade nyligen till en gammal gästgivargård i Hult, fyra kilometer norr om Adelöv i Tranås kommun.

– Där finns det utrymme att växa, säger Chatrine.

De tillverkar allt själva utom limfogskivorna, som görs i Hubbestad, utanför Svenarum i Vaggeryds kommun.

De har fått förfrågningar från flera företag, främst i Östeuropa, som vill hjälpa till och tillverka deras möbler.

– Men vi är stenhårda - allt ska tillverkas lokalt. Kanske är vi naiva men vi tror att det ska gå, säger Johan.

Öppet hus

Den inställningen bidrar till att de inte har någon masstillverkning utan rör sig i det exklusivare, högre prissortimentet. De tillverkar också exempelvis bord i olika storlekar utifrån kundens önskemål.

De säljer sina produkter via sin webbshop, men inom kort ges bra tillfällen att själv komma och titta och klämma på sakerna. Den 10 december ska de ha ett julevent med öppet hus i sitt showrom i Hult. Och redan den 26 november är de med på Designmarknad Vinter i Jönköping (se artikel här intill).

– Den kommer lämpligt nu när vi har bestämt oss för att släppa fler småsaker - som lanternor, uppläggningsbrädor, skärbrädor, konsoler och vägghyllor, säger Chatrine