Annons

Den 7 april anordnas tjugonde upplagan av Spring Inspiration, Skandinaviens största modeshow anordnad av studenter i JIBS Student Association. Årets tema är ”The roaring 20’s” och går i The Great Gatsby-stil, nu eftersöks modeller i mångfald.

– Vi vill ha mångfald bland våra modeller och uppmanar verkligen alla som känner sig lockade av att testa på eller utveckla sina färdigheter på catwalken att söka, säger Emma Jonker.

”Viktigt att vara sig själv”

Vem som helst kan dyka upp på castingen så länge hen har fyllt 16, om du vill gå på catwalken för en underklädesdesigner krävs det dock att du har fyllt 18. Kulturhuset Spiras dörrar står öppna mellan 15:00 – 21:00 den 31 januari och Emma som själv har sökt och varit med i showen uppmanar sökande att vara sig själva.

Annons

– Jag kommer ihåg när jag själv sökte till Spring Inspiration för första gången, jag var otroligt nervös och lyckades inte riktigt slappna av, det året lyckades jag inte heller komma med. Året efter gick jag till castingen igen med inställningen att jag skulle ha kul, vilket verkade vara uppskattat, för bara några dagar senare fick jag reda på att jag var antagen. Det är alltså viktigt att vara sig själv, försök att slappna av och att inte vara för nervös, lyckas man med det så kommer allt flyta på naturligt, säger Emma.

Om du aldrig varit på en modellcasting och är osäker på hur det går till så behöver du inte oroa dig, Emma berättar allt du behöver tänka på inför castingen.

– Alla modeller förväntas bära svarta kläder, som inte nödvändigtvis sitter åt extremt mycket men ändå visar vad det är för kroppsform man har. Som tjej är det viktigt att komma ihåg att ha med sig klackar som är minst åtta cm höga, samt att vara osminkad, bär man smink så ska detta helst vara så naturligt som möjligt. Är man sugen på att söka som underklädesmodell är det viktigt att vara medveten om att man kommer att bli ombedd att gå utan tröja inför juryn detta på grund av att man ska få känna på hur det är att gå på det sättet redan från första dagen.

Går emot modellstandarden

Modevärlden har ofta kritiserats för osunda skönhetsideal, ideal som ansetts vara både fysisk och mental ohälsosamma. Detta är något som Spring Inspiration vill uppmärksamma genom att i år byta fokus i castingen av modeller.

– Tidigare år så har många modeller varit personer som ofta anses passa in i modevärldens modellstandard, i år är planen att försöka byta bana lite genom att satsa mer på blandade modeller. Anledningen till detta är att vi vill sprida medvetenheten om att man inte nödvändigtvis måste passa in i dagens standardiserade skönhetsideal för att vara vacker. Alla är olika och fina på sitt sätt, vi tycker att det är dags att lyfta fram det. För vad skulle världen vara utan mångfald, säger Emma.

jsa