Annons

Beslutet kom inte som någon överraskning eftersom 50-åringen släpptes kort efter att förhandlingarna i hovrätten avslutades i slutet av september, en signal som många tolkade att hovrätten skulle frikänna honom.

Det var i november förra året som mordet upptäcktes i Tovrida utanför Lekeryd. En man hittades död i en byggnad och ganska snart stod det klart att han hade skjutits med fem skott i huvudet.

50-åringen var tillsammans med en 60-årig man misstänkta för mordet, men båda friades av Jönköpings tingsrätt.

Överklagades

Domen mot 50-åringen överklagades dock till hovrätten av kammaråklagare Jessca Andersson. Däremot valde hon att inte överklaga domen mot 60-åringen.

I hovrätten presenterade hon nya uppgifter som enligt henne bevisade att 50-åringen var den som mördade mannen i Tovrida. Bland annat handlade det om ett telefonsamtal till några av hans vänner där han, enligt åklagaren, uttryckte att det var hans om hade skjutit mannen.

Annons

Efter förhandlingarna i hovrätten släpptes 50-åringen sedan man ansett att han inte skulle häktas i väntan på domen. Beslutet tolkades av många som att 50-åringen därmed skulle bli frikänd även i hovrätten.

Däremot döms mannen för grovt vapenbrott, vilket han även fälldes för i tingsrätten. Påföljden blir som tidigare, alltså fängelse i ett år och två månader.

Texten uppdateras

Relaterat: Mordet i Tovrida - 50-åringen släppt
Relaterat: Kritiserar bevis i mordrättegång
Relaterat: Mordet i Tovrida - domen överklagas