Annons

Onsdag 8 augusti hittades EU-migranten Gheorghe ”Gica” Hortolemei-Lupu död i Smedbyparken i Huskvarna. Initialt inleddes en förundersökning om vållande till annans död, men efter ett preliminärt obduktionsbesked ändrades brottsrubriceringen till mord.

För två och en halv vecka sedan greps och anhölls en 16-årig pojke som misstänkt för mord, och åklagaren Linda Schön begärde honom häktad.

Vid häktningsförhandlingarna fattade Jönköpings tingsrätt beslut om att häkta honom på sannolika skäl misstänkt för mord. Därmed gick rätten helt på åklagarens linje.

Överklagade häktningen

16-åringen själv nekar till brottsmisstankarna och överklagade häktningen utan att få gehör.

Annons

Under onsdagen begärde åklagaren honom omhäktad eftersom det behövs mer tid för att utreda mordet innan det väcks åtal. Men den här gången fick hon inget medhåll av tingsrätten, som fattade beslut om att släppa honom från häktet.

Trots det är 16-åringen fortfarande misstänkt på sannolika skäl för mord. Han är omhändertagen enligt lagen om vård av unga (LVU) och blir troligen transporterad till ett så kallat SIS-hem, och utredningen fortsätter.

”Kan undanröja bevis”

”Det finns fortfarande risk för att den misstänkte kan undanröja bevis eller försvåra utredningen. Risken för det är inte påtaglig eftersom ett stort antal videoförhör har hållits, bland annat med den person som är medmisstänkt. Tingsrätten anser därför att betryggande övervakning kan ordnas genom att den misstänkte placeras på ett ungdomshem för särskilt noggrann tillsyn, s.k. SIS-hem och att det inte längre finns synnerliga skäl för häktning”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Åklagaren har överklagat tingsrättens beslut.

Jnytt har tidigare skrivit att det framkommit uppgifter om att Gica blivit trakasserad av några ungdomar. En 14-åring, som också misstänks för inblandning, har anlitat stjärnadvokaten Martin Cullberg. Fler yngre personer misstänks vara inblandade.

Jnytt har sökt åklagaren för en kommentar.