Annons

Det var 13 september som Jönköpings tingsrätt beslutade att den 16-åring som är misstänkt för mordet på den hemlöse EU-migranten Gheorghe ”Gica” Hortolemei-Lupu i Huskvarna i början av augusti skulle släppas ur häktet.

”Det finns fortfarande risk för att den misstänkte kan undanröja bevis eller försvåra utredningen. Risken för det är inte påtaglig eftersom ett stort antal videoförhör har hållits, bland annat med den person som är medmisstänkt. Tingsrätten anser därför att betryggande övervakning kan ordnas genom att den misstänkte placeras på ett ungdomshem för särskilt noggrann tillsyn, s.k. SIS-hem och att det inte längre finns synnerliga skäl för häktning”, skrev tingsrätten i ett pressmeddelande.

Omhäktas av hovrätten

Åklagaren valde att överklaga beslutet och den 14 september stod det klart att Göta hovrätt gick på åklagarens linje.

Annons

Hovrätten begärde därför 16-åringen omhäktad, misstänkt för mord.

16-åringen häktades då i sin frånvaro. När åklagaren anmält till hovrätten att den misstänkte personen gripits hölls den 17 september nya häktningsförhandlingar rum. Hovrätten beslutade då att åter igen häkta 16-åringen, uppger Sveriges Radio Jönköping.

Häktningen överklagades då till Högsta domstolen, men enligt P4 Jönköping står det nu klart att Högsta domstolen inte kommer att ta upp häktningsärendet.

EU-migranten 48-årige Gheorghe ”Gica” Hortolemei-Lupu hittades död i ett grönområde vid Smedbyn i Huskvarna. Det var efter obduktionen som polisen inledde en förundersökning gällande mord på mannen. En 16-åring misstänks för mordet. Ytterligare en annan person, som ska vara under 15 år, misstänks för inblandning i mordet och har fått en advokat. Ytterligare två personer misstänks vara inblandade i dödsmisshandeln. Polisen misstänker att de misshandlat eller ofredat den hemlöse mannen före mordet.

Relaterat: Mordmisstänkte 16-åringen släppt