Annons

Det har gått nio veckor sedan den hemlöse EU-migranten Gheorghe ”Gica” Hortolemei-Lupu hittades död i Smedbyparken i Huskvarna.

En 16-årig pojke greps och häktades senare på sannolika skäl misstänkt för mord. 16-åringen släpptes ur häktet i slutet av september och lämnades över till socialtjänsten.

– Under de senaste två veckorna har vi kunnat genomföra förhör och utredningsåtgärder som gör att vi kommit så långt att kollusionsfaran är låg. Min bedömning är att han inte längre kommer att kunna anpassa uppgifter, påverka utredningen eller undanröja bevisning i någon större mån, sade kammaråklagare Linda Schön till Jnytt då.

Annons

”En del förhör att hålla”

Misstankarna finns dock var, och polis och åklagare har fortsatt med utredningen.

– Både vi och åklagare anser att vi går in i någon form av slutskede. Vi säkerställer alla möjligheter för oss att utreda och checkar av så att vi har klarat av allt. Vi har fortfarande en del förhör att hålla och det kan generera omförhör om det kommer fram nya uppgifter, säger Stefan Sundling, chef vid polisens grova brott-grupp.

Oklart när åtal väcks

Det är ännu oklart när åklagaren kommer väcka åtal mot den mordmisstänkte 16-åringen.

– Jag kan inte ge någon sluttid, vi har inte bestämt tid, men det närmar sig slutet, säger Sundling.

När utredningen var inne i ett intensivt skede kallades utredare från regionen in, men nu har polisen minskat bemanningen.

– Vi har gått ned i personal, nu är det egen personal helt och hållet, säger Stefan Sundling.

Ytterligare tre pojkar är misstänkta för inblandning i mordet.