Annons

Idag får man lyfta på hatten för innebandylaget Hide -a -lite Mullsjö som igår tog klivet upp i landets högsta serie. Det tyder på styrka att i en direkt avgörande seriefinal mot tabelltvåan Älvstranden avgöra matchen i sudden death. Det hade varit lätt att vika sig och vara nöjd efter underläge 19.41 i slutperioden. Man hade ju ändå stått där med föreningens bästa resultat någonsin. Istället klev spelarna i Mullsjö fram när det gällde i det som kallats "föreningens viktigaste match någonsin". Men medan spelare och ledare i Mullsjö firar avancemanget seglar en annan debatt upp. Nämligen den om Jönköping med omnejd har utrymme åt två lag i högsta serien. Finns det underlag för att försörja två elitlag med spelare, kommer man att slåss om samma sponsorer och hur löser man hallfrågan nu när Mullsjös hemmahall inte får användas för spel i Superligan?

"Mullsjö ska vara ett riktigt bra division 1-lag som satsar på talanger"
En som redan har gått ut med bestämda åsikter i debatten är JIK:s sportchef, Christian Lindahl. I innebandymagazinet.se säger han att han hellre ser Mullsjö som en plantskola. "Mullsjö ska vara ett riktigt bra division 1 -lag som satsar på talanger". Ett mycket kontroversiellt uttalande som passerar utan något större rabalder. Kanske är det så att mediafokuset inte riktigt har slagit igenom inom innebandyn och att dess aktörer därför kan säga precis vad de tycker utan at behöva tänka på hur det kommer att vinklas i media? Inom exempelvis elitfotbollen är spelare och ledare hårdbevakade och därför mediatränade till tänderna. Kvällstidningarna vill inget hellre än att kunna sätta rubriker som säljer och skulle göra stor affär av ett uttalande som Lindahls. Tänk er att HFF vinner division 1 och att J-Södras sportchef Olle Nordin gick ut och öppet deklarerade att han inte vill se HFF i Superettan för att Jönköping inte har plats med två klubbar på den nivån. Det skulle bli ett ramaskri utan dess like bland HFF-supportrar och förmodligen även väcka anstöt i neutrala fotbollskretsar. I ett sådant scenario skulle man tvärtom förvänta sig gratulationer från en grannförening till en annan. Att man inom fotbollen ens diskuterar en konkurrentförening offentligt är väldigt sällsynt. Jag säger inte att det är fel, det är helt enkelt bara intressant att notera och rentav charmigt att folk inom innebandyn öppet säger vad de tycker när de blir intervjuade. Ungefär som Zlatan i början av hans karriär, innan han förstod hur samspelet med media kunde göra honom mer folklig och slipade bort några av sina mer spontana nummer.

Ser föreningens bästa
Samtidigt går det inte att bortse från Lindahls kunskaper om innebandyn i Jönköping och vad som krävs för att etablera sig i högsta serien. Det går heller inte att bortse från att hans förening JIK har släppt flera spelare till Mullsjö, spelare som har varit tongivande i Mullsjös framgångar. Men å andra sidan är Lindahl partisk i frågan. Som sportchef för JIK har han sin egen förenings bästa som första prioritet och det är väl ur det perspektivet han ser på saken. Den neutrale innebandy-supportern gläds istället åt derbyn nästa år i högsta serien och hoppas att det går bra för både JIK och Mullsjö. Det här är ett problem som inte skulle uppstå i USA där man har stängda ligor och inte kan avancera eller bli nedflyttade. Det är skönt att vi inte tillämpar ett liknande system i svensk idrott.
Vi gratulerar även HV 71 som under veckan säkrade seriesegern i elitseriens grundserie och samtidigt slagit poängrekord för klubben. Man leder serien överlägset och då ska man tänka på att elitserien räknas som den bästa hockeyligan utanför NHL. Tyvärr har HV inte fått den cred som man förtjänar i nationell media. Som vanligt har kvällstidningarna sin huvudfokus på lagen i storstäderna och skriver hellre om varför det går tungt för Djurgården. Om HV tar SM -guld kan det nog bli några pliktskyldiga rader och avdammade klichéer som man hört förut. Men däremot känns det som man inom branschen tittar på HV som en föregångare. Ett sådant exempel är radiosportens Lars Gunnar Jansson som menar att HV 71 faktiskt skulle klara sig bra i de olika turneringarna för landslagen, som lag är HV inte långt ifrån Tre Kronor, menar han. Det säger lite om hur starkt HV71 är i år, för det som skiljer L-G Jansson från de flesta journalister är att han faktiskt sysslat med sporten.