Annons

Det var den 12 juni som ett par i 60-70 årsåldern hittades döda i sitt hem på en gård utanför Mantorp. Polisen misstänkte, med tanke på de svåra skador paret hade, att de båda hade mördats och en förundersökning inleddes. Paret tros ha varit döda cirka ett dygn då de hittades.

Relaterat: ”Mördarna hotar familjen”

Det finns ingen känd hotbild mot paret och inte heller något klart motiv. Polisen har varit mycket förtegna kring detaljer i fallet och för allmänheten finns det flera frågetecken. Det är exempelvis oklart vad det finns för kopplingar mellan den misstänkte mannen och det mördade paret.

Greps i Mullsjö

Spåren ledde till en 24-årig man hemmahörande i Mullsjö. Han greps odramatiskt i sitt hem i Mullsjö i september och anhölls och häktades senare på sannolika skäl misstänkt för morden samt för bedrägeri. Mannen var inte känd av polisen sedan tidigare.

Annons

24-åringen har nekat till anklagelserna men DNA från mannen ska ha säkrats på platsen.

Mannen som misstänks för dubbelmordet i Mantorp under häktningsförhandlingen i Linköpings tingsrätt i september.
Foto: Stefan Jerrevång/TT

Det var ett par som hittades döda i sin bostad den 12 juni och med anledning av de skador och fynd som hittades på platsen inleddes en förundersökning om mord.
Foto: Jeppe Gustafsson/TT

En ovanlig tejp som användes vid mordet knyter den misstänkte 24-åringen till brottsplatsen.
Foto: TT

Under tisdagen lämnade kammaråklagare Helene Gestrin in en stämningsansökan mot mannen vid Linköpings tingsrätt. Hon höll en 45 minuter lång presskonferens där hon tillsammans med Gunilla Broman, utredningsledare vid polisen, och biträdande utredningsledare Patrik Sjögren redogjorde för den mycket omfattande utredningen..

På presskonferensen berättades det att det mördade paret hittats i köket. De hade fått sina halsar avskurna och förblött. De ska också ha tejpats över ansiktet så att de inte kunde andas. De ska även ha fått andra skador på flera ställen på kroppen. Vätska ska sedan ha hällts över kropparna för att försvåra polisutredningen. En vit kula, som troligen kom från en soft air-gun ska också ha hittats i köket.

Två skoavtryck ska ha hittats i hallen och i vardagsrummet, i övrigt ska huset ha varit orört.

Förde över pengar

Den nu åtalade Mullsjöbon misstänks ska ha fört över 20 000 kronor från den mördade kvinnans sparkonto till ett uttagskonto. Sedan misstänks han ha tagit ut 15 000 i en uttagsautomat. Ytterligare 5 000 kronor ska ha försökts tas ut, men misslyckats på grund av att kortet haft en spärr som gör att det bara går att ta ut 15 000 kronor i veckan. Det gör att 24-åringen även åtalas för bedrägeri.

24-åringens DNA stämmer överens med det DNA som hittats på den mördade mannens ben och mobil. Dessutom kan det kopplas till en bit av en plasthandske som använts på mordplatsen. Biten från plasthandsken ska ha fastnat i tejpen som användes för att vira in ansiktet på den mördade mannen. Inuti handskbiten hittades 24-åringens DNA.

24-åringens mobiltrafik har setts över under morddagen. Det går att se att mannen köpt en softairgun med kulor, en fiskekniv i form av en filékniv och två sorters tejp som användes på mordplatsen.

300 personer har DNA-topsats, exempelvis släkt, vänner och boende i området. Uppemot 500 tips har kommit in och de flesta har varit kopplade till tejpen eller den bil som söktes efter mordet.

Brottsplatsen blev avspärrad direkt och är fortfarande avspärrad. Motivet är fortfarande oklart. Det var tejpen som ledde fram till gripandet av den misstänkte. Tejpen ska ha köpts på Biltema. Cirka 30 meter silvertejp ska ha använts. Kombinationen av tejperna kopplades till 177 inköp. Efter en granskning av kvittona var polisen nere på 12 misstänkta. Fem personer hann topsas innan man fick träff på 24-åringens DNA.

Det gick även att koppla skoavtrycken till en arbetssko som 24-åringen hade, då det inte sålts så många skor i just den storleken och den modellen. 24-åringens skor ska ha hittats vid husrannsakan i mannens hem i Mullsjö och matchats med skoavtrycken, men kniven som använts vid gärningen ska inte ha hittats. Även parets kontokort saknas.

Inga andra spår

Analysen av telefontrafiken kan också kopplas till 24-åringen då det gått att se att mannen varit på brottsplatsen och på platsen där den mördade kvinnans pengar tagits ut från en bankomat.

Den misstänkte ska först ha sagt till polisen att han kört planlöst. Sedan ska han ha erkänt att han varit på brottsplatsen och tejpat paret och att han varit med när parets pengar togs ut. I övrigt vill den misstänkte inte uttala sig.

Han menar att fler gärningsmän funnits på platsen och att han därför inte vill prata om vad som hänt. Men det har inte hittats några spår efter flera gärningsmän på platsen och därför åtalas han för att ensam ha genomfört mordet. Det finns inte heller några oförklarliga spår på platsen. Det har inte gått att hitta någon koppling mellan 24-åringen och det mördade paret.

Enligt polisen går mordet att begå på egen hand. Utredningen visar att 24-åringen haft mycket dålig ekonomi och att han under perioden 2014-2016 gått hos en psykolog. Han uppges ha fantiserat om att döda andra människor.

Läs även:

Man gripen för dubbelmordet

Misstänkt förnekar brott

”Misstankarna har stärkts”

Mullsjöbons DNA hittad på platsen

Åtal dröjer i Mantorpsmorden

Fåordigt runt mordmisstänkt

Mordåtal mot Mullsjöbon dröjer

Relaterat: "Har fantiserat om att döda"

Den 12 juni förra året hittades en 62-årig kvinna och hennes 70-årige man mördade i sitt ..

Den 12 juni förra året hittades en 62-årig kvinna och hennes 70-årige man mördade i sitt hus utanför Mantorp. De hade bundits med tejp och det var oklart om något stulits. Polisen drog i gång en omfattande mordutredning.

15 september greps 24-åringen efter att polisen upptäckt att mannen hade köpt den kombination av tejp som användes för att binda paret. 24-åringens DNA hade också hittats på brottsplatsen.

24-åringen, som är ostraffad sedan tidigare, har hela tiden nekat till brott under de 14 förhör som hållits med honom. Totalt har över tusen förhör hållits med olika personer med anledning av dubbelmordet.

Förundersökningen omfattar över 4 000 sidor.