Annons

Andelen äldre personer, det vill säga personer över 65 år, ökar och börjar närma sig 25 procent av Sveriges befolkning. Denna utveckling innebär ökade kostnader för samhället, inte minst inom sjukvården då forskning visar ett tydligt samband mellan munhälsa och allmänhälsa.

Genom ett samarbete mellan Science Park, Hälsohögskolan och Folktandvården har en app som ska påminna äldre med kognitiv svikt att borsta tänderna tagits fram. Nu ska appen testas av patienter vid Folktandvården i Region Jönköpings län.

”Ett enkelt stöd”

– Att borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm är en viktig basprevention för att främja en god munhälsa. När minnet sviktar, blir en påminnelse som denna ett enkelt stöd. Tanken är att tandvårdspersonal kan rekommendera appen till patienter som de ser kan ha detta extra behov av stöd i vardagen, säger Ulrika Lindmark, docent i oralhälsovetenskap på Jönköping University, i ett pressmeddelande.

Annons

Under 2017 togs en första variant av appen fram genom ett samarbete med en student från Tekniska Högskolan i Jönköping. Appen testades med hjälp av en arbetsterapeut- och en tandhygieniststudent och utvärderades genom ett examensarbete på tandhygienistprogrammet våren 2018. Efter positivt gensvar har en ny version tagits fram genom ett samarbete med det Jönköpingsbaserade it-bolaget En Appstudio.

Testar och utvärderas

Den nya versionen testas och utvärderas från och med 4 april av fem patienter genom ett samarbete med Hälsan Folktandvård Jönköping.

– Jag tycker att det låter väldigt spännande med den här appen. Det känns som att den säkert kommer vara bra för individer som har svårt att komma i håg att borsta tänderna, säger Isabella Karlsson, tandhygienist vid Hälsan Folktandvård Jönköping.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app