Annons

Föreningen Kulturhuset i Jönköping fick tidigt på morgonen vetskap om att det skett någon form av detonation vid Kulturhusets Kafé Nyfiket på Tändsticksområdet. Enligt Johan Johnsson operativ samordnare på Kulturhuset så ska någon ha försökt slänga in en brandbomb i lokalerna, en städerska som var på plats kunde dock snabbt släcka och räddningstjänsten larmades till platsen.

Foto: Julia Johnsson
Foto: Robert Eriksson/arkiv

– Det är inga stora skador på byggnaden, det är en ruta som är sönder, så vi kommer att fortsätta vår verksamhet precis som vanligt. Jag har ingen aning vem som ligger bakom detta. Det är väl någon hatisk individ som går runt och slänger brandbomber, tror Johnsson.

"Har väl försökt skrämma oss"

Annons

När Albin Gyolai, styrelseledamot och kontaktperson för fiket, vaknade på morgonen såg han på nyheterna att det skett någon form av explosion på hans arbetsplats. När han kom fram till byggnaden vid åttatiden såg han förödelsen:

— Det gjorde mig väldigt förvånad och arg. Vi jobbar volontärt för att människor som annars glöms bort ska få en gemenskap och kunna äta sig mätta. Min subjektiva uppfattning är dock att det antagligen är unga högerextremister som ligger bakom den här attacken. De har väl försökt skrämma oss och gillar inte våra integrationsprojekt eller den anda vi har här. Det är så onödigt att förstöra sprillans nya fönster men tack och lov skadades ingen i alla fall, inte ens städerskan har några men efter händelsen.

"Vill inte förstora upp det"

Gyolai misstänker inte att det kommer några fler attacker framöver:

— Nej, det här känns mer som en engångsgrej. Vi är inte rädda eller oroliga utan kommer att ha öppet ordinarie tider, men förmodligen ha lite större tillsyn just ikväll.

Har ni utsatts för några hot?

— Nej, det har vi inte. Jag vill inte göra någon stor sak av det här och förstora upp det som hänt. Vi fortsätter som vanligt och låter polisen göra sitt jobb, avslutar Johnsson.