Annons

Gympa, bordtennis, skytte, skicart, dans, instrumentspelande och simning var några av de aktiviteter som funktionsnedsatta barn och ungdomar fick testa på. Under förmiddagen hade elever från tio år upp till gymnasiet, från särskolan, blivit inbjudna. Framåt kvällen var det sedan allmänhetens tur. Under dagen kom hundratals människor dit.

— Det har varit väldigt positiv respons. Det märks verkligen att folk har roligt och uppskattar detta, menar Lisa Bergström som är samordnare för personer med funktionsnedsättning i kultur och fritidsförvaltningen.

"Ville ge en morot"

Bergström berättar att de hade några annorlunda inslag i år, mot tidigare:

— Bland annat hade vi ett startskott med invigning både under förmiddagen och under kvällen. Då blev alla samlade och vi kände att stämningen blev mycket bättre. Dessutom fick alla varsitt aktivitetskort att fylla i varje gång de testade något nytt. Detta var mest för att ge dem en morot, så de skulle känna sig motiverade att vara så aktiva som möjligt. Därefter lottade vi ut priser, som badbiljetter och hockeybiljetter.

"En naturlig ingång"

Annons

Varför skolelever först och främst fick besöka Idrottshuset är för att de är trygga i skolans värld. Bergström förklarar att undersökningen Ung livsstil visar att barn som har en funktionsnedsättning är mer positiva än övriga elever till lärandet i skolan och att de trivs bra.

— Men undersökningen säger också att dessa barn och ungdomar inte alls rör på sig lika mycket som andra och inte är aktiva i någon sport eller kultur. Vi kände att det blev en naturlig ingång till att ge dem chansen att få testa på såväl idrott som musik, samtidigt får de nya kompisar. Vi är väldigt glada och tacksamma för vårt samarbete med skolorna, men vill samtidigt gärna få kontakt med fler, berättar hon.

Blev totalt insnöad

En av eleverna som var med under dagen var elvaåringen Joel Darmo från Rosenlundsskolan. Han provade såväl bågskytte som innebandy, men det var en sport han fastnade lite extra för:

— Taekwondon var så kul! Jag har alltid velat testa det, men tyckt att det varit lite läskigt. Äntligen fick jag prova och fastnade direkt – nu vill jag köra den här sporten för alltid. Dagen har varit otroligt skoj.

"Huvudsaken är att man har roligt"

Frida Lund, från Kristen förening för unga människor (KFUM), fanns på plats för att lära ut bordtennis.

— Jag har själv spelat det i tio år, så jag hade en hel del tips att ge. Dock märktes det att de flesta hellre ville "panga på" än att lära sig tekniker, men huvudsaken är ju ändå att man har roligt. Det har varit oerhört lyckat, konstaterar hon.

JnyttTV. Se film från invigningen av Try it Funka.