Blodomloppet är ett motionslopp där deltagarna kan välja om de ska promenera, jogga eller springa fem eller tio kilometer tillsammans med arbetskamrater och vänner. Blodomloppet äger rum på 16 orter runt om i Sverige, och på tisdagskvällen var turen kommen till Jönköping. Nästan 6 000 personer ställde sig på startlinjen i Knektaparken som även var plats för målgången.

”Vill stärka företaget”

Ett av företagen som ställde upp var det kommunala bostadsbolaget Vätterhem, som utmanade sina hyresgäster att tävla mot personalen.

– Det här är en del i vår friskvårdssatsning, vi vill stärka företaget med bra välfärd. Dessutom är det bra gemenskap samtidigt som vi får röra på oss. Vi vill vara på hugget, säger vd Thorbjörn Hammerth.

Ett 30-tal medarbetare från Vätterhem tävlade mot ungefär lika många hyresgäster.

Annons

– Vi har varit med ett antal år, så det har blivit en grej. Det är ett sätt att umgås och träffa hyresgäster och kollegor. Efteråt kommer vi att käka tillsammans, säger Hammerth.

Ohotad seger

Snabbast runt Rocksjön var Gabriel Sandör från östgötaklubben IK Akele som tog en ohotad seger bland de män som sprang fem kilometer. Han korsade mållinjen på tiden 15,34.

– Jag fick en bra start och tog täten efter kanske 500 meter och jag ryckte den sista kilometern. Jag är väldigt nöjd med loppet, jag tog det som ett träningslopp inför U23-VM i triathlon i september, säger Sandör, som tycker att Blodomloppet är ett bra arrangemang.

– Det är jättetrevligt. Jag har sprungit i Linköping innan, men det här var första gången i Jönköping. Det är vackert runt sjön, mycket folk ute och tittar och perfekt väder.

Tre minuter senare nådde den snabbaste kvinnan målet – och det var Kerstin Axelsson från Hässelby SK som var först i mål.

– Jag har sprungit här i Jönköping ett par gånger och jag vann även förra året. I dag tog jag det mer som ett bra träningspass eftersom jag sprang junior-SM i söndags, säger segrarinnan, som har sprungit Blodomloppet på flera orter.

– Jag är från Linköping från början, gick på gymnasiet i Jönköping och nu bor jag i Uppsala. Det är en folkfest eftersom det är mycket folk ute och hejar, det är jättekul.

JnyttTV. Se filmklipp från starten och målgången.

Se alla resultat från Blodomloppet!